Израел нанесе въздушен удар по Бейрут

1
Експлозията е в южната част на града, известна като крепост на „Хизбула“
Експлозията е в южната част на града, известна като крепост на „Хизбула“

Експлозията е в южната част на града, известна като крепост на „Хизбула“

Израел потвърди, че е извършил въздушен удар по цел в столицата на Ливан, Бейрут. Според официални източници, най-малко една експлозия е разтърсила южното предградие на града, което е известна база на подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“. Атаката е в контекста на нарастващото напрежение между Израел и „Хизбула“ след скорошна смъртоносна атака в окупираните от Израел Голански възвишения.

Хизбула“, която е една от най-тежко въоръжените недържавни групировки в света, твърди, че разполага с над 150 000 ракети. Според данни на Централното разузнавателно управление на САЩ, групировката притежава значителен арсенал от неуправляеми ракети, както и прецизни ракети, дронове и противотанкови, противовъздушни и противокорабни ракети. Основният доставчик на оръжия за „Хизбула“ е Иран, като много от оръжията са с ирански, руски или китайски произход.

Според лидера на „ХизбулаХасан Насрала, най-голямата промяна в арсенала на групировката от 2006 година насам е разширяването на нейните системи за прецизно насочване. Това включва и способността на „Хизбула“ да преоборудва съществуващи ракети със системи за насочване в Ливан. Групировката разполага с ракети като иранските „Раад“ (Гръм), Фаджр (Зора) и Зилзал (Земетресение), които имат по-голям обсег и по-голяма мощност от обикновените ракети тип „Катюша“.

В допълнение към ракетите, „Хизбула“ притежава и значителен арсенал от противотанкови снаряди. Групировката използва противотанкови ракети през войната с Израел през 2006 година и продължава да разчита на тях, включително и на произведените в Русия ракети „Корнет“. Проирански източници също така съобщават за използване на произведените в Иран управлявани ракети, известни като al-Mas.

Израелската атака в Бейрут подчертава сложната и напрегната ситуация в региона, където „Хизбула“ играе ключова роля като военен и политически фактор. Съвременните военни способности на групировката, подкрепяни от мощни международни съюзници, представляват значителна заплаха за сигурността на Израел и стабилността в Близкия изток.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Sara
    Само така,избивай ги тези мрьсни чифутски диваци!
  • 0
    1
    Sara
    Само така,избивай ги тези мрьсни ислямски диваци!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари