Изминаха 12 години от атентата в Сарафово

0
Възпоменателната церемония ще бъде пред паметника в памет на жертвите
Възпоменателната церемония ще бъде пред паметника в памет на жертвите Снимка: БГНЕС / Архив

Възпоменателната церемония ще бъде пред паметника в памет на жертвите

Възпоменание на жертвите от атентата на летище "Сарафово" в Бургас.

На 18 юли се навършват 12 години от трагичния атентат на летище "Сарафово" в Бургас, който отне живота на шестима души и рани 38 други. Всяка година на тази дата се провежда възпоменателна церемония в памет на жертвите, до издигнатия в тяхна чест паметник на мястото на инцидента.

Дванадесет години от трагедията

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани и шофьорът на автобуса - български гражданин. Атентатът отне живота и на извършителя, а ранените достигнаха 38 души. Това събитие остави дълбока рана както в сърцата на близките на загиналите, така и в националната памет на България.

Следствието и съдебните процеси

Обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд на 15 юли 2016 година. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм и са обявени за международно издирване чрез Интерпол с червена бюлетина.

Делото за атентата започна по същество на 17 януари 2018 година, след няколко неуспешни опита да се проведе първото заседание, насрочено още през септември 2016 година. Материалите по делото включват 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, а експертизите - над 100.

Възпоменателната церемония

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

Община Бургас

Тази година церемонията ще събере роднини, приятели и представители на официалните власти, които ще отдадат почит на загиналите и ще напомнят за необходимостта от непрестанна бдителност срещу терористичните заплахи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари