Инспектор Пеньо Тонев: Миризмата е нещо, което няма как да опишеш

2
Полицейският служител разказа от първо лице за атентата в Сарафово през 2012 година
Полицейският служител разказа от първо лице за атентата в Сарафово през 2012 година Видео: NOVA

Полицейският служител разказа от първо лице за атентата в Сарафово през 2012 година

На 18 юли 2012 година летище "Бургас" край "Сарафово" става сцена на един от най-кървавите терористични актове в историята на България. Взрив в автобус, превозващ израелски туристи, отнема живота на петима израелски граждани, българския шофьор Мустафа Кьосов и атентаторът, като ранява близо 40 души. Тази трагедия оставя дълбок белег в съзнанието на оцелелите и свидетелите на случилото се.

Дванадесет години по-късно, за първи път пред камера, полицейски инспектор Пеньо Тонев, един от първите очевидци на трагедията, споделя своите спомени от този фатален ден. "Миризмата е нещо, което няма как да опишеш. Миризма на плът, на горяла гума, на пластмаса, на химикалите, които използваха от пожарната, за да гасят пожара," разказва пред NOVA инспектор Тонев, спомняйки си първите моменти след взрива.

Според Тонев, сигналът първоначално бил за запален автобус с туристи в "Сарафово". "Погледнах нататък... в тази посока, и видях много голямо кълбо черен дим. И знам, че в този момент в Сарафово, заради лятото, имах един наряд с двама от моите колеги, и знам че тези двамата колеги няма да са достатъчни да поемат сигнала. Качих се на един автомобил от служебните и тръгнах нататък," разказва той.

Пристигайки на мястото на трагедията, Тонев вижда своя командир и още един човек, опитващи се да качат тяло върху количка за багаж. "От тази страна, от която подходих, видях, че не мога да продължа по-навътре и се върнах обратно от другата страна на терминала, за да видя там ситуацията как е ...хаос," спомня си той.

В дните след трагедията, полицай Тонев и неговите колеги започват битката за спасяването на оцелелите. "Аптечката ми свърши буквално за секунди. Даже не си спомням на кой какво съм дал, като бинтове, като турникети," разказва той. Тонев, който има опит от военни мисии в Прищина и Косовска Митровица, разбира, че трябва бързо да организира спасителните дейности.

Терористичният акт отнема живота на петима израелски граждани и българския шофьор Мустафа Кьосов, който издъхва на път за болницата. Взривът убива и атентатора. Ранените, близо 40 души, получават спешна медицинска помощ от мобилизираните реанимационни екипи и хирурзи от болницата в Бургас. Районът на летището е отцепен, а спасителните операции продължават часове наред.

Този ден завинаги ще остане в тъмната история на България като напомняне за ужасите на тероризма и героизма на тези, които рискуват живота си, за да спасят други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари