Иван Кондов проведе телефонен разговор с иранския вътрешен министър

1
Поводът за разговора бе назначаването на д-р Аббас Арагчи на този пост
Поводът за разговора бе назначаването на д-р Аббас Арагчи на този пост Снимка: БТА

Поводът за разговора бе назначаването на д-р Аббас Арагчи на този пост

Министърът на външните работи на България Иван Кондов проведе телефонен разговор на 1 септември с новоназначения министър на външните работи на Ислямска република Иран д-р Аббас Арагчи, съобщи ББТА. В основата на разговора бе поздравление от страна на българския министър по повод назначаването на Арагчи на високия пост, като същевременно бяха обсъдени и редица ключови въпроси от взаимен интерес.

Активен диалог и взаимодействие по двустранни и международни въпроси

Разговорът между двамата министри бе използван като платформа за обсъждане на възможностите за поддържане на регулярен диалог и за активно взаимодействие в области от взаимен интерес. Внимание бе отделено както на двустранните отношения между България и Иран, така и на теми от актуалния международен дневен ред, които изискват съвместни усилия и координация.

Фокус върху конфликта в Газа и хуманитарната криза

Една от основните теми на разговора бе тежката хуманитарна ситуация, произтичаща от конфликта в Газа. Министър Кондов подчерта усилията, които българското правителство полага за разрешаването на кризата, включително действията по освобождаването на задържания в Йемен екипаж на кораба „Галакси лийдър“. България активно участва в международните усилия, насочени към предотвратяване на евентуална по-нататъшна регионална ескалация, и търси възможности за подкрепа на тези усилия.

Солидна основа за бъдещо сътрудничество

Двамата министри изразиха разбиране, че дългогодишната историческа традиция в отношенията между България и Иран предоставя стабилна основа за бъдещо градивно и конструктивно сътрудничество. България и Иран имат потенциала да развият още по-тесни връзки, базирани на взаимно уважение и интереси, които да допринесат за стабилността в региона и за постигане на общи международни цели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари