ИТН започва консултации за редовен кабинет с третия мандат

0
От партията ще се срещнат с независими депутати и партии в опит да се формира правителство
От партията ще се срещнат с независими депутати и партии в опит да се формира правителство Снимка: Благой Кирилов / БТА / Архив

От партията ще се срещнат с независими депутати и партии в опит да се формира правителство

След връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, партията "Има такъв народ" (ИТН) започва срещи с независими депутати и представители на различни парламентарни групи. Президентът Румен Радев предостави на ИТН възможността да посочи кандидат за премиер, а формацията обяви, че ще започне разговори за съставяне на правителство с широка парламентарна подкрепа.

На срещите, които ще се проведат днес, ИТН ще обсъди приоритетите за управление на страната, най-неотложните проблеми и мерките за тяхното решение. Първата среща е насрочена за 11:00 часа с народни представители от бившата парламентарна група "Величие". Сред участниците са Юлиана Матеева, Павлин Петров, Росица Калинова, Красимира Катинчарова, Лариса Савова и Ирена Негинова. В 13:30 часа ще се проведат разговори с Николай Марков, Христо Борисов, Дарин Георгиев, Георги Куков, Етиен Леви, Виктория Василева и независимия депутат Калоян Методиев. Последната среща за деня е предвидена за 16:00 часа с председателя на ДПС Джевдет Чакъров и независими депутати от ДПС.

ИТН изразява загриженост за състоянието на страната, като в писмо до депутатите посочва, че България се намира в дълбока политическа, икономическа и социална криза. От партията отбелязват, че е необходимо стабилно управление, което да започне да решава най-неотложните проблеми, и призовават за широка парламентарна подкрепа и ясна управленска програма.

Парламентарната група на ДПС обаче заяви, че няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат, като председателят Делян Пеевски настоява ИТН да върне мандата веднага. Въпреки това, независими депутати от ДПС, водени от почетния председател д-р Ахмед Доган, изразиха готовност за разговори с ИТН.

Парламентарната група на "БСП за България" също изрази готовност за участие в преговори, при условие, че бъде отправена официална покана. Борислав Гуцанов, председател на групата, изрази надежда за диалог и съставяне на редовен кабинет.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че без успех на първия мандат, не може да се очаква успех нито на втория, нито на третия. Божидар Божанов от "Продължаваме промяната – Демократична България" също изрази скептицизъм относно възможността за формиране на правителство в настоящия парламент, но подчерта, че разговорите са важни за създаване на по-нормална среда за следващите избори.

Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът ще трябва да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок, както е предвидено в Конституцията. Президентът Румен Радев подчерта, че това е последният шанс за 50-ото Народно събрание да излъчи правителство.

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН, заяви, че до края на седмицата трябва да стане ясно дали мандатът може да бъде реализиран. Той изрази надежда, че ще се намерят няколко депутати, които да подкрепят съставянето на кабинет и да избегнат нови избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    До Някой
    Че я ни просветли кои са тия 1 и 2 партии в сегашния парламент дето имали потенциал да управляват ? И като им е толкоз потенциала що нямат мнозинство и българският електорат не им гласува доверие,а ?
  • 2
    3
    Песимист
    Това ли спасителите на България ?
  • 3
    2
    Някой
    До 1 И какви точно надежди възлагаш на чалгаджийте ?! Само 1 и 2 от присъстващите партии в парламента имат потенциал да управляват България. Другото е имитация а партии, целящи да разпиляват вота на гласоподавателите, и да правят съставянето на управление трудно или невъзможно.
  • 0
    1
    русенец
    Ха, дано, ама надали.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари