Инфраструктурни проекти в Русе с ново финансиране за 49 милиона лева

0
Очаква се сключване на договори с МРРБ
Очаква се сключване на договори с МРРБ Снимка: Dunavmost

Очаква се сключване на договори с МРРБ

Община Русе е подала 15 проекта за финансиране чрез Националната програма за финансиране на инвестиционни проекти на Министерството на финансите до този момент през 2024 година. Общата стойност на тези проекти е 49 147,93 хиляди лева. В изпълнение на разпоредбите на член 1, алинея 8 от Постановление №11/25.01.2024 година, общината е подала в Министерството на регионалното развитие и благоустройството две заявления, придружени с декларации и изискуемите документи по член 107, алинея 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година за сключване на споразумения за финансиране на два обекта от инвестиционната програма на общината – за рехабилитация на общински път Русе - Николово и за облагородяване на общински терен (междублоково пространство).В момента подадената техническа документация се разглежда от експерти на МРРБ и се очаква в рамките на няколко дни кметът да бъде поканен за сключване на споразумения между общината и министерството за съответните обекти.

Задължително условие за сключване на споразуменията по член 107 от Закона за държавния бюджет на Република България е общината да има инвестиционен проект с влязло в сила разрешение за строеж. Относно останалите обекти от инвестиционната програма, за четири от тях също са готови инвестиционните проекти и предстои да бъдат съгласувани със съответните дружества и да бъде издадено разрешение за строеж. Проектите, които касаят актуализация на инвестиционни проекти, са възложени на изпълнител и са с подготвени заявления за сключване на споразумения. По други три проекта с предмет инженеринг е изготвена техническа документация за обявяване на процедури по Закона за обществените поръчки и след избор на изпълнител също ще бъдат подадени заявления за сключване на споразумения с МРРБ. Община Русе има готовност през следващите няколко седмици да депозира още 11 заявления за сключване на договори с МРРБ. След сключване на споразуменията и усвояване на средства към отделните проекти под формата на авансово, междинно и/или окончателно плащане, общината има готовност да подаде нови инвестиционни проекти до запълване на лимита, определен в член 107 от Закона за държавния бюджет на Република България.

Твърдението, че Община Русе може да усвои 150 милиона лева за три години, е само хипотеза, много добре разяснена и от министъра на финансите, който заяви: „Тези параметри и този принципен подход ще се приложат само в случай че през следващите години се запази същият принцип на капиталово бюджетиране.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Стига, де!
    Стига претопляхте манджата/ информацията за благините в бъдеще неопределено време. Сити сме вече до повръщане...
  • 10
    1
    Почти 50 млн.лева
    Пътят Русе - Николово отдавна плаче за ремонт.Но спрете тировете по него.Веднага ще стане същия. Нещо не схванах :за кое междублоково пространство става дума.И още кой ще възвръща средствата и кой ще контролира срокове и качество на изпълнение.Или е важно само да Усвояваме?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари