Партиите в Русе се договориха за състава на изборните комисии

0
Разпределени са позициите в секционните комисии
Разпределени са позициите в секционните комисии Снимка: БТА

Разпределени са позициите в секционните комисии

В Русе се проведоха консултации между парламентарно представените политически партии и коалиции за разпределението на ръководните позиции в секционните избирателни комисии за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата, инициирана от кмета на крайдунавския град Пенчо Милков, завърши с постигане на съгласие между участниците.

Всички политически формации се обединиха около идеята за пропорционално разпределение на ръководните постове в секционните комисии. Според договореността, коалицията ГЕРБ - СДС ще има най-голямо представителство с по 70 председатели, заместник-председатели и секретари, както и 363 членове. Следва „Продължаваме Промяната – Демократична България" с по 41 ръководни позиции от всеки вид и 206 членове. Партия „Възраждане" получава по 40 председатели, заместник-председатели и секретари, плюс 200 членове. Движението за права и свободи (ДПС) ще разполага с по 23 представители на всяка ръководна позиция и 141 членове. Коалиция „БСП за България" ще има по 19 председатели, заместник-председатели и секретари, както и 153 членове. Партия „Има такъв народ" затваря листата с по 17 ръководни позиции от всеки вид и 159 членове.

Димитър Генков, секретар на Община Русе, информира за няколко промени в локациите на избирателните секции. Секциите с номера 5, 6 и 7 се завръщат в Професионалната гимназия по туризъм, след като при последните избори бяха временно преместени в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия поради ремонтни дейности. В детската градина в квартал „Липник" в село Николово ще функционират две секции, като Генков увери, че капацитетът на помещението е достатъчен за провеждане на нормален изборен процес. В село Хотанца избирателната секция ще бъде преместена от читалището в сградата на местното училище с цел по-голямо удобство за жителите.

Протоколът от консултациите ще бъде финализиран по-късно днес и предложен за подпис от представителите на парламентарно представените партии и коалиции на следващия ден. Очаква се политическите формации да предоставят списъците с имената на своите представители в секционните избирателни комисии до 12:00 часа на 25 септември. Това ще позволи на общинската администрация да спази законовите срокове и да предаде информацията на Районната избирателна комисия до 26 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари