Имаме ли право на медицинска помощ, ако сме туристи на морето?

0
В сезона на отпуските, когато хиляди българи са на морето, на дневен ред излиза проблема с медицинското обслужване
В сезона на отпуските, когато хиляди българи са на морето, на дневен ред излиза проблема с медицинското обслужване Видео: NOVA

В сезона на отпуските, когато хиляди българи са на морето, на дневен ред излиза проблема с медицинското обслужване

Всеки български гражданин, който е на почивка у нас, може да използва безплатна медицинска помощ при общопрактикуващ лекар, който има сключен договор със Здравната каса.

Единственото изискване е да бъде здравноосигурен. Това припомнят лекари в началото на отпускарския сезон, предава NOVA.

От години е в сила правилото при нужда от медицинска помощ докато са на почивка, здравноосигурените български граждани да ползват такава при общопрактикуващ лекар, като представят осигурителната си книжка.

Тогава единствено трябва да заплатят потребителската такса от 2,90 лева. Това обаче може да се случи в общински медицински центрове, тъй като в частните лекарският преглед се заплаща по тарифи, които трябва да са поставени на видно място.

В сезона на отпуските, когато хиляди българи са на морето, на дневен ред излиза проблема с медицинското обслужване. Ако човек е на почивка у нас и му се наложи да потърси медицинска помощ, може да отиде при всеки общопрактикуващ лекар, сключил договор със Здравната каса.

"Обикновено изискването е да си носят синята здравноосигурителна книжка, но тъй като вече сме в единна информационна система, дори и само да си каже ЕГН-тоние можем да влезем в системата и да им пуснем лист по здравна каса и да ги обслужим", обясни д-р Живка Дюлгерова- общопрактикуващ лекар в Несебър.

При тези условия пациентите ще платят единствено потребителска такса от 2,90 лв.

Във Варна медици обясняват, че макар и нормативно уреден, прегледът при друг лекар създава затруднения.

"Заплащането на тази услуга е на трагикомични нива, по стара традиция. От друга страна ние си имаме достатъчно работа и без инцидентните туристи. Графиците ни са пълни за доста време напред", посочи д-р Николай Христов - общопрактикуващ лекар от Варна

Затова и често туристи търсят медицинска помощ в реанимационните пунктове на плажните ивици, а това не влиза в задълженията на медиците там.

"Основното ни предназначение е регистрация по водно спасяване и оказване на реанимационна дейност на инциденти, които се случват на плажната ивица и във водата", обясни д-р Иванка Каменова - лекар на плажа в Слънчев бряг.

Могат само да помогнат на плажуващи в критични ситуации, до идването на екип на Спешна помощ.

"Абсолютно всички животозастрашаващи състояния като анафилактичен шок и остри травми, които представляват някаква заплаха за живота, няма да бъдат върнати", увери д-р Александър Христов.

За да не бъдат изненадани туристите от високи сметки за оказване на спешна медицинска помощ, получена от частни медицински центрове, лекари съветват при нужда от Спешна помощ, гражданите да звънят на телефон 112.

Лекари са притеснени от липсата указания как да изписват електронна рецепта.

"За да бъде издадена електронна рецепта за антибиотик, което е задължително, трябва да се въведат данни на този пациент, а той не фигурира в нашата база данни", подчерта д-р Дюлгерова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари