Има ли опасност от екокатастрофа в река Дунав след потъване на дълбачка?

0
Еколози са притеснени, че реката ще бъде замърсена с нефтени продукти
Еколози са притеснени, че реката ще бъде замърсена с нефтени продукти Снимка: БТА / Архив

Еколози са притеснени, че реката ще бъде замърсена с нефтени продукти

Инцидент с потънала дълбачка на инертни материали край брега на Свищов предизвика тревога сред еколози и местни жители. Движение "Зелени патрули" подаде сигнал за възможно замърсяване на река Дунав с нефтени продукти, но проверка на контролиращите органи не установи наличие на замърсяване.

Инцидентът се случва през нощта срещу 12 юни, когато дълбачка на инертни материали потъва на около 50-60 метра от брега на река Дунав край Свищов. Според движението "Зелени патрули", във водата са забелязани мазни петна и се усеща миризма на гориво. Сигналът подаден от екоактивист твърди, че в резервоарите на плавателния съд има хиляди литри гориво и отработени токсични масла.

Контролните органи реагират незабавно на сигнала, като извършват проверка на място. Директорът на Дирекция "Речен надзор" - Русе към ИА "Морска администрация" кап. Иван Жеков обяви пред БНТ, че няма опасност от екологична катастрофа. "Дълбачката потъва на 50-60 метра от дунавския бряг извън зона за маневриране или извън котвена стоянка. Няма опасност от екокатастрофа. В резултат от разследването, което предприехме, се установи, че на борда на дълбачката е имало в разходна цистерна около 160 литра, а не хиляди литри дизелово гориво, както е в сигнала. Не е имало масла."

От фирмата-собственик на дълбачката също уверяват, че няма опасност от замърсяване. Адвокат Илиян Илиев заяви, че "Съоръжението работи с електродвигатели, затворено е, няма опасност от екологична катастрофа."

Местните жители обаче изразиха притеснения и настояха за по-голяма прозрачност в подобни случаи. Галина Мончева сподели, че "Хубаво е хората да бъдат информирани." Давид Митков добави, че "Трябва да се каже какви могат да са последиците и трябва да се направи за това нещо проучване, евентуално ако се наложи да се премахне."

Фирмата-собственик провежда паралелно разследване за причините за потъването на дълбачката. Водолазите, които извършват оглед, ще издадат протокол, който ще установи дали става въпрос за саботаж или не. Адвокат Илиян Илиев уточни, че "До 15 дни чакаме благоприятни условия и падане малко на водите, ще се извади дълбачката на вода."

От "Морска администрация" се ангажират да поставят заграждения срещу евентуален разлив при ваденето на плавателния съд. Санкции за собственика ще има едва след като се изясни причината за потъването на кораба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Ll
    Хаха, електродвигатели, хаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари