Илон Мъск дари 75 милиона долара за предизборната кампания на Тръмп

0
Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп слуша изказване на Илон Мъск на предизборна проява в Бътлър, Пенсилвания, 5 октомври 2024 година
Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп слуша изказване на Илон Мъск на предизборна проява в Бътлър, Пенсилвания, 5 октомври 2024 година Снимка: АП / БТА / Архив

Технологичният магнат се нарежда сред най-значимите финансови поддръжници на републиканците

Илон Мъск залага на Тръмп с огромно дарение за предизборната му кампания.

Технологичният магнат Илон Мъск направи значително дарение от около 75 милиона долара за подкрепа на предизборната кампания на Доналд Тръмп. Това се случи в рамките на три месеца, според справка на федералните власти в Съединените американски щати за разходите в надпреварата, съобщава агенция Ройтерс.

Решаваща роля в републиканската кампания

Тази финансова подкрепа подчертава ключовата роля, която милиардерът започва да играе в кампанията на кандидата на републиканците за президентските избори, насрочени за 5 ноември. Комитетът за политическо действие "Америка", чиято цел е да привлече гласове в най-оспорваните щати, които биха могли да определят изхода от надпреварата, е изразходвал приблизително 72 милиона долара само за периода юли-септември, според информацията на Федералната избирателна комисия на САЩ.

Рекордни разходи за привличане на гласове

Сумата, похарчена от комитета "Америка", надвишава средствата, изразходвани от всеки друг акционен комитет в подкрепа на Тръмп за мобилизиране на избирателите. Кампанията на републиканския кандидат разчита до голяма степен на външни източници на финансиране за привличането на гласове, което прави така наречения супер ПАК (комитет за политическо действие) на Мъск - най-богатият човек в света - изключително важен фактор в силно оспорваната надпревара между Тръмп и кандидата на демократите Камала Харис.

Единствен дарител за тримесечието

За отбелязания период Илон Мъск, който е главен изпълнителен директор на производителя на електромобили "Тесла", се явява единственият дарител на Комитета за политическо действие "Америка". Това показва значителна промяна в политическите възгледи на Мъск, който в миналото е заявявал, че е гласувал за кандидатите на демократите за президент.

Публична подкрепа и бъдещи планове

През юли Мъск официално подкрепи кандидатурата на Тръмп, а в началото на октомври се появи заедно с него на предизборна проява в щата Пенсилвания.

Съвсем наскоро, по-малко от две седмици след тази съвместна публична изява с републиканеца, Мъск обяви в социалната мрежа "Екс" плановете си за поредица от речи в Пенсилвания. В публикацията си той уточнява, че всеки желаещ да присъства на тези събития трябва до понеделник вечер да подпише петиция на уебсайта на неговия комитет за политическо действие "Америка".

Мъск сред най-големите дарители на републиканците

Със своето дарение Илон Мъск се нарежда сред най-значимите финансови поддръжници на републиканците. Този елитен кръг включва личности като наследника на банкова империя Тимъти Мелън и други милиардери, сред които Мириам Аделсън - бизнес дама, притежаваща огромна империя от казина.

Фокус върху работническата класа

Комитетът "Америка" се фокусира върху привличането на гласовете на американци, предимно от работническата класа, които по принцип симпатизират на Тръмп, но не са особено активни като избиратели. Въпреки че организацията започна дейността си по-късно в сравнение с други подобни политически комитети и срещна трудности при наемането на персонал, нейните активисти имат за задача да посетят домовете на хората от целевата група и да ги убедят да упражнят правото си на глас в деня на изборите.

Финансово състояние на комитета

Към края на септември комитетът "Америка" разполага с остатък от около 4 милиона долара по сметките си, според официалните декларации пред властите.

Други значими дарения за кампанията на Тръмп

Други финансови отчети, публикувани наскоро, разкриват, че за същия период хазартният магнат Мириам Аделсън е дарила 95 милиона долара на друг акционен комитет в подкрепа на Тръмп, наречен Комитет за политическо действие "Да опазим Америка" (Preserve America РАС).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари