Илияна Йотова: Три възможни сценария за България след изборите

2
Вицепрезидентът анализира политическата ситуация
Вицепрезидентът анализира политическата ситуация Снимка: БТА

Вицепрезидентът анализира политическата ситуация

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази позиция, че след последните избори в страната съществуват само три реални възможности за формиране на правителство. Това стана ясно по време на нейно участие в сутрешния блок на БНТ.

Според Йотова първият вариант е съставянето на правителство на малцинството, подкрепено от определена програма, която би могла да получи одобрението на мнозинство в Народното събрание, без обаче да се влиза в официална коалиция. Тя уточни, че подобна практика би била временна и насочена към конкретни задачи.

Вторият възможен сценарий, който вицепрезидентът разглежда, включва формирането на коалиционен кабинет, дори и в по-екстремни форми, каквито примери съществуват в Европа. Третият вариант, посочен от Йотова, е съставянето на правителство с технически и експертен характер, което също е било обсъждано в различни политически кръгове.

Йотова обаче подчерта, че съществува сериозен дефицит на прозрачност и политическа смелост, като отбеляза, че партиите изглежда се страхуват открито да заявят с кого искат да управляват. Тя изрази съмнения, че това може да води до тайни договорки и задкулисни споразумения след изборите.

Вицепрезидентът изрази надежда, че последните разговори за третия мандат ще доведат до някакъв напредък, като отбеляза, че различията между водещите партии са минимални по отношение на необходимите стъпки за управлението на страната. Йотова обаче изрази разочарование, че партиите, които участваха в „сглобката“, са провалили възможността за съставяне на правителство с третия мандат.

В края на изказването си вицепрезидентът обърна внимание на актуалния служебен кабинет, като подчерта, че промените в Конституцията са направени с цел да ограничат влиянието на президента Радев, и изрази съмнения дали новият служебен министър-председател ще успее да стабилизира политическата обстановка преди следващите избори.

Йотова също така спомена за необходимостта от публична дискусия около номинацията на българския еврокомисар, като подчерта, че се обсъжда възможността България да получи ресора „Енергетика“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари