Президентът призова за отговорност при избор на служебен премиер и кабинет

0

Румен Радев проведе консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев, в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията, проведе консултации с представителите на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание относно процедурата за назначаване на служебен министър-председател и правителство. На срещата присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ограничени възможности за избор на служебен премиер

Президентът Радев подчерта, че промените в основния закон, приети от 49-ото Народно събрание, значително са ограничили възможностите за избор на служебен министър-председател. Въпреки това, той съобщи, че продължава разговорите си с потенциални кандидати. За разлика от предишната процедура, когато само председателят на Сметната палата прие да бъде служебен премиер, сега има и други кандидати, заявили готовност.

Контрол и отговорност на Народното събрание

Президентът Радев акцентира върху факта, че контролът върху работата на служебното правителство е в ръцете на Народното събрание. Той посочи, че предлага кандидата за министър-председател, а самият кандидат избира и предлага министрите. Президентът добави, че е спазил промените в основния закон и не е оказвал влияние върху решенията на настоящия служебен премиер.

„Позволих си да се намеся един път не заради личността или компетенциите, а заради принцип. Предложи ми се заместник-председател на политическа партия да бъде министър на външните работи и да отговаря за организацията и провеждането на изборите в чужбина, което щеше да доведе до много усложнения. Този принцип ще го приложа и сега“, заяви държавният глава.

Еврокомисар и законодателни приоритети

По време на разговора с парламентарните групи президентът Радев подчерта важността на постигането на консенсус за излъчването на българската кандидатура за еврокомисар и определянето на ресора му. Той отбеляза, че приоритет за държавата е приемането на законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, като забавянето по този план може да бъде наваксано при сериозна отговорност и консенсус в парламента и изпълнителната власт.

Разумен и отговорен подход при приемането на бюджета

Президентът Радев призова за разумен и отговорен подход при процедурата по приемането на бюджета за следващата година, особено на фона на предстоящата предизборна кампания. Той подчерта важността кампанията да се провежда с разбирането, че след изборния ден конфигурацията в Народното събрание може да остане сходна с настоящата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Гражданин
    Тези които са при вас думичката Отговорност е не позната за по голямата Част от тях . Докато са тези да управляват България нищо добро не ни чака .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари