Идва студен фронт с валежи: Температурите падат до 6 градуса

1
Очакват се валежи и понижение на температурите в цялата страна
Очакват се валежи и понижение на температурите в цялата страна

Очакват се валежи и понижение на температурите в цялата страна

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозира динамична метеорологична обстановка за страната в следващите дни. Очакват се валежи, понижение на температурите и усилване на вятъра.

През нощта над Централна България се очаква значителна облачност с локални валежи. Останалата част от страната ще се радва на предимно ясно небе. Вятърът ще бъде слаб, с южна ориентация, но до сутринта в Северозападна България ще премине в западно-северозападна посока.

Синоптиците отбелязват, че атмосферното налягане ще се задържи под средните стойности за сезона, но ще започне да се повишава привечер.

За утрешния ден метеоролозите предвиждат значителна промяна във времето. "Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух", съобщават от НИМХ. Очаква се променлива, често значителна облачност, като на места в планинските и източните райони ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури.

Температурите ще отбележат понижение, като максималните стойности ще варират от 16-18 градуса по Целзий в Северозападна България до 25-27 градуса на изток. В столицата София термометрите ще показват около 17 градуса.

Черноморието няма да бъде пощадено от валежите. Очаква се предимно значителна облачност с дъждове на много места, с изключение на южното крайбрежие, където валежите ще бъдат по-ограничени. Вятърът ще бъде умерен, с южна ориентация, преминаващ в западно-северозападна до края на деня. Максималните температури по крайбрежието ще достигнат 26-28 градуса, малко над температурата на морската вода. Морето ще бъде леко развълнувано, с вълнение от 2 до 3 бала.

Планинските райони също ще бъдат засегнати от променливото време. Очакват се валежи от дъжд, а по най-високите върхове – от сняг. Вятърът ще бъде умерен до силен, с югозападна ориентация, преминаваща в западно-северозападна до вечерта, носейки със себе си по-студени въздушни маси. На 1200 метра надморска височина максималната температура ще бъде около 12 градуса, а на 2000 метра – около 7 градуса.

За неделя и понеделник синоптиците прогнозират затихване на вятъра, който ще запази предимно северозападна посока в по-голямата част от страната, а в Източна България ще премине временно в северно-североизточна. "В неделя и понеделник вятърът ще отслабне, в по-голямата част от страната ще остане от северозапад, в Източна България временно ще се ориентира от север-североизток", допълват от НИМХ. Облачността ще остане предимно значителна, с очаквани слаби валежи от дъжд на места.

Температурите ще се понижат допълнително, като минималните стойности ще бъдат между 6 и 11 градуса, с по-високи показатели по Черноморието. Максималните температури ще се движат в диапазона от 16 до 21 градуса.

Метеоролозите съветват гражданите да следят внимателно прогнозите и да се подготвят за предстоящите промени във времето, особено предвид очакваното захлаждане и валежи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари