ИАППД: Няма опасност от наводнения по Дунав у нас

0
Постоянен мониторинг гарантира безопасността на крайбрежните райони
Постоянен мониторинг гарантира безопасността на крайбрежните райони Снимка: БНТ

Постоянен мониторинг гарантира безопасността на крайбрежните райони

Въпреки тревожните новини за преливане на река Дунав в някои европейски страни, българският участък на реката остава в безопасни граници. Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) осъществява постоянен мониторинг на водните нива, които към момента не представляват заплаха за крайбрежните райони в България.

Инженер Ивелин Занев, началник на ИАППД, успокоява: "В момента изобщо не можем да говорим за опасност от заливане на българските брегове". Той обяснява, че най-високото ниво на реката в българския участък е регистрирано край град Лом - 86 сантиметра, което е нормално за сезона. При град Русе нивото е около 24 сантиметра над условната кота нула, под която корабоплаването става невъзможно.

Експертът подчертава пред БНТ съществената разлика в геометрията на речното корито между горното и долното течение на Дунав: "За сравнение можем само да кажем, че ако в австрийския участък средно сечението между двата бряга е около 400 метра, тук, в нашия участък, имаме райони, където разстоянието между българския и румънския бряг е до километър, километър и 200 метра, което предполага възможности за поемане на по-големи водни количества".

ИАППД разполага с мрежа от 19 хидрометрични станции, разположени в градовете по протежение на българския бряг на Дунав. Тези станции извършват измервания на водното ниво на всеки 15 минути, като данните се предават своевременно на областните управители, службите за пожарна безопасност и защита на населението, както и на други заинтересовани институции.

Инженер Занев припомня историческия максимум на Дунав при Русе: "Откакто се води статистика, най-високото ниво при Русе беше през 2006 година, месец април. Тогава беше +908. Само за сравнение, сега сме на около плюс 30. Трябва да дойде 9 метра стълб, за да създаде някаква опасност. Както виждате, разликата е огромна и за щастие при нас нещата са поставени по друг начин".

Важно е да се отбележи, че опасността от високи води в българския участък на Дунав обикновено е най-голяма през пролетта, когато интензивното снеготопене се комбинира с обилни валежи. Настоящата ситуация, макар и тревожна в някои части на Европа, не представлява непосредствена заплаха за българските брегове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Агенция Виссаш
    Този го вземам за моделка на ластични дънки. Много е скекси инженерката.
  • 3
    1
    kompetetniq organ
    vervam vi
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари