Хърватия претендира, че най-малкото море в света е на нейна територия

0
Страната ще кандидатства за книгата на рекордите Гинес
Страната ще кандидатства за книгата на рекордите Гинес

Страната ще кандидатства за книгата на рекордите Гинес

Каринско море в Хърватия претендира за титлата най-малкото море в света.

Хърватия може да стане дом на най-малкото море на планетата, ако инициатива на местната туристическа асоциация бъде успешна. Каринско море, разположено на около 30 километра навътре в сушата край град Задар, претендира за титлата "най-малко море на Земята". Това морско водно тяло, което технически е малък залив на Адриатическо море, е известно още от 18-и век, когато италиански географи го наричат "Маре ди Карин", информира bTV.

Каринско море е уникално със своето географско разположение - обградено е от всички страни със суша и свързано с Адриатическо море само чрез тесен провлак. Този факт го отличава като потенциален нов носител на рекорда за най-малко море, което досега държи Мраморното море, разположено между Босфора и Дарданелите. Мраморното море е общопризнато като най-малкото на планетата, но ако Хърватия успее да впише Каринското море в Книгата за рекордите на Гинес, това може да се промени.

Местната туристическа асоциация е започнала инициатива за вписване на Каринското море в Книгата за рекордите на Гинес. Ако заявката бъде приета, това би могло да привлече нови туристи и да увеличи интереса към региона около град Задар. Каринското море е добре познато на местните жители, но новото признание може да го направи популярна дестинация за международните туристи.

Инициативата за вписване на Каринското море в Книгата за рекордите на Гинес не е само локална амбиция, но и възможност за популяризиране на региона и неговите природни забележителности. Въпреки че технически е залив, историческото наименование "море" придава на Каринското море уникален статус. Това го прави интересна природна атракция и възможност за развитие на туризма в Хърватия.

Каринското море е малко, но изпълнено с потенциал за привличане на туристи и изследователи. Ако бъде признато за най-малкото море на света, то може да стане новата туристическа перла на Хърватия и значима природна забележителност. Времето ще покаже дали Каринското море ще получи заслуженото признание, но интересът към този уникален залив със сигурност ще нараства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари