Готвачът на четирима президенти разкрива тайните на балансираното хранене

0
Гийом Гомес: Революция в кухнята за по-здравословно бъдеще
Гийом Гомес: Революция в кухнята за по-здравословно бъдеще Снимка: NOVA

Гийом Гомес: Революция в кухнята за по-здравословно бъдеще

Гийом Гомес, бивш главен готвач на Елисейския дворец, разкрива своите рецепти за щастлив живот и споделя възгледите си за съвременното хранене. С впечатляваща 25-годишна кариера в президентската кухня, Гомес е обслужвал четирима френски държавни глави и днес е посланик на френската гастрономия.

Кариерата на Гомес е белязана от редица постижения. На 25-годишна възраст той получава титлата "Най-добър служител на Франция" в категория "Кухня". През 1997 година започва работа в Елисейския дворец, където готви за президентите Жак Ширак, Никола Саркози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон. Преди три години Гомес напуска поста си в двореца, за да поеме ролята на посланик на френската гастрономия.

В интервю за телевизия NOVA, Гомес изразява загриженост относно глобалните хранителни навици: "50% от световното население е с наднормено тегло, а другите 50 процента нямат достъп до качествена храна. И така, на въпроса: Храним ли се добре? Отговорът е "Не!" Дали ще се храним по-добре през следващите години? Убеден съм в това, защото хората се питат."

Гомес подчертава важността на образованието в областта на храненето: "От години се боря за по-добра образованост по отношение на храната. Да знаем какво да ядем, как да го приготвяме. Да проявяваме здрав разум, когато се храним."

Готвачът препоръчва балансиран подход към храненето, без строги забрани: "Просто нека си даваме сметка с какво се храним. Когато си позволим нещо твърде мазно или сладко да го правим с мярка. От време на време - да се поглезим! Няма лошо. Ние сме всеядни и сме тук за да ядем от всичко, но в разумни количества."

Гомес насърчава отговорното потребление на месо и подчертава значението на информирания избор: "Можем да ядем месо, но да бъде подбрано. Да знаем от къде идва, при какви условия е гледано животното."

Относно готвенето, Гомес споделя своята философия: "Когато готвите, вие никога не готвите за себе си, а винаги за някой друг. Независимо дали готвите за романтична среща или просто за приятел, гост или шеф от когото ще искате повишение - винаги опитвате да съблазнявате, искате да се харесате."

В заключение, Гомес насърчава творчеството в кухнята: "Посланието, което искам да отправя е, когато четете дадена рецепта и има продукт, който не харесвате, просто не го слагайте, но не се отказвайте от рецептата. Променяйте. Адаптирайте. Хубавата кухня е повече от една рецепта."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Гарчу
    яденето е важно но пърденето братя пърденето
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари