Горан Весич: Александър Вучич спря изграждането на Коридор 8

0
В Европейския съюз форсираха коридора от България до Албания, но ние предотвратихме този мрачен сценарий
В Европейския съюз форсираха коридора от България до Албания, но ние предотвратихме този мрачен сценарий Снимка: Александър Вучич / Facebook

В Европейския съюз форсираха коридора от България до Албания, но ние предотвратихме този мрачен сценарий

Сърбия признава намеса в спирането на Коридор 8.

Министър на Сърбия разкрива опити за блокиране на важен транспортен проект.

Горан Весич, сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата, направи изненадващо признание относно ролята на правителството на Александър Вучич в опитите за възпрепятстване изграждането на Коридор 8. Този стратегически важен транспортен проект има за цел да свърже Черно море с Адриатическо море, преминавайки през България, Северна Македония и Албания.

Откровено изявление на сръбски министър

В свое изказване, цитирано от БГНЕС, министър Весич разкри:

"В Европейския съюз форсираха коридора от България до Албания, както и онзи от Румъния до Гърция. Ние предотвратихме този мрачен сценарий за Сърбия с решението на Александър Вучич Белград да започне да инвестира в жп-линията от Коридор 10".

Това признание хвърля светлина върху геополитическите маневри в региона и усилията на Сърбия да запази своето стратегическо значение в транспортната инфраструктура на Балканите.

Амбиции за регионално лидерство

Весич не скри амбициите на страната си, заявявайки, че "Сърбия трябва да се пребори да бъде централна държава, през която минават всички жп-линии". Това изявление подчертава стремежа на Белград да играе ключова роля в регионалната транспортна мрежа, дори ако това означава възпрепятстване на проекти, които биха могли да намалят нейното значение.

Отражение върху Северна Македония

Развитието на ситуацията в Сърбия има своето отражение и върху политиката на съседна Северна Македония. Кореспондентът на БГНЕС от Скопие съобщава, че първото решение на новото правителство на Християн Мицкоски в Република Северна Македония е било да спре изграждането на Коридор 8 на своя територия.

Нещо повече, Александър Николоски, близък сътрудник на Мицкоски, е направил опит да пренасочи вече осигурените европейски средства за Коридор 8 към алтернативния Коридор 10. Този ход съвпада със стратегията на Сърбия и поставя под въпрос бъдещето на важния транспортен проект.

Значение на Коридор 8

Коридор 8 е амбициозен проект, който цели да свърже пристанищата на Черно море с тези на Адриатическо море, преминавайки през България, Северна Македония и Албания. Неговото завършване би имало значително икономическо и стратегическо въздействие върху региона, улеснявайки търговията и транспорта между Източна и Западна Европа.

Разкритията на министър Весич повдигат въпроси относно регионалното сътрудничество и конкуренция в областта на транспортната инфраструктура. Те също така подчертават сложността на геополитическите отношения на Балканите и влиянието на националните интереси върху развитието на трансгранични проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари