Google Chrome обявява края на популярни рекламни блокери

0
Милиони потребители може да останат без защита от досадни реклами
Милиони потребители може да останат без защита от досадни реклами Снимка: Асен Игнатов / Архив

Как промените в Chrome ще повлияят на вашето онлайн преживяване

Google Chrome предупреждава: Популярни рекламни блокери скоро ще бъдат деактивирани.

Google Chrome започна да уведомява своите потребители за предстоящата деактивация на редица популярни разширения, включително рекламни блокери като Adblock. Причината за това е краят на поддръжката за платформата Manifest v2, според информация от портала BleepingComputer.

Какво се случва с разширенията?

На страницата на uBlock Origin - най-популярният рекламен блокер с над 34 милиона потребители, вече се появява следното съобщение: "Това разширение може скоро да не се поддържа, тъй като не следва най-добрите практики за разширенията на Chrome".

Очаквани промени и последствия

Тестовите версии на Chrome вече са актуализирани до версия 130, която прекратява поддръжката за Manifest V2. Това означава, че много популярни разширения вече не функционират в тези версии. Очаква се стабилната версия на Chrome 130 да бъде пусната през втората половина на месец октомври 2024 година, което може да изненада неприятно голям брой потребители.

Ограничения на новата платформа

Известно е, че новата платформа Manifest V3 ще ограничи значително възможностите на рекламните блокери. Вместо да блокират директно заявките, разширенията ще трябва да искат от Chrome да филтрира съдържанието. Освен това, списъкът с правила за филтриране е значително ограничен и не отговаря на нуждите на рекламните блокери.

Алтернативи за потребителите

Други браузъри, базирани на Chromium, като Microsoft Edge и Opera, все още не са задължени да преминат изцяло към Manifest V3 и ще поддържат V2 поне до 2025 година. За потребителите, които искат да избегнат рекламите, се препоръчва да обмислят преминаване към алтернативни браузъри. Safari и Firefox се считат за добри опции, тъй като техните собствени енджини им позволяват да поддържат разширения независимо от промените на Google.

Текущо състояние на пазара на браузъри

Въпреки предстоящите промени, Chrome остава най-популярният браузър сред потребителите с впечатляващ дял от 65 процента. Edge и Safari заемат второ и трето място, като заедно се използват от около 25 процента от потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари