Гл. медицинска сестра Марияна Колева: Професията ни трябва да стане защитена

3
Недостигът на персонал поставя под въпрос качеството на здравните грижи
Недостигът на персонал поставя под въпрос качеството на здравните грижи Видео: NOVA

Недостигът на персонал поставя под въпрос качеството на здравните грижи

В предаването „Пулс” по NOVA NEWS главната медицинска сестра на болница „Св. Анна” в София, Марияна Колева, повдигна сериозни въпроси относно значението на броя на медицинските сестри в болниците и предизвикателствата, свързани с попълването на сестринските графици.

Колева изтъкна, че намирането на медицински сестри, желаещи да работят в държавни болници, е изключително трудна задача. Недостигът на персонал поставя под въпрос качеството на здравните грижи и увеличава натоварването върху наличния персонал.

Според нея, решаването на този кадрови проблем изисква цялостен подход и мерки, които да мотивират и задържат медицинските сестри в системата. „Професията на медицинската сестра трябва да стане защитена”, заяви Колева, подчертавайки необходимостта от признание и подкрепа за тези ключови здравни работници.

Тя посочи няколко основни мерки, които трябва да бъдат предприети, за да се разреши кадровият дефицит. На първо място, е нужно разработването на национален план и стратегия за здравните грижи. Този план трябва да включва остойностяване на грижите, което да отразява реалната стойност на труда на медицинските сестри.

Трябва да има национален план, стратегия, остойностяване на грижите, инвестиции в персонала”, допълни Колева, като акцентира на важността от дългосрочни инвестиции в обучението и развитието на медицинския персонал.

Една от основните й предложения е приемането на медицински стандарт по здравни грижи. Това би дало рамка и стандарти за работа, които да гарантират качеството и безопасността на предоставяните здравни услуги.

Колева е категорична, че само чрез системни и координирани усилия могат да се постигнат устойчиви резултати и да се гарантира, че болниците ще разполагат с достатъчно квалифицирани сестри. „Бих предложила да се приеме на медицинския стандарт по здравни грижи”, посочи тя като важна стъпка в правилната посока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Даааа
    Отдавна трябваше да стане защитена професията медицинска сестра! Подценяват такава благородна професия! Много е ниско заплащането им!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари