Географията на пътните инциденти в България

0
Първокласните пътища са най-опасни за българските шофьори
Първокласните пътища са най-опасни за българските шофьори Снимка: Dunavmost / Архив

Първокласните пътища са най-опасни за българските шофьори

Според последните данни на Министерството на вътрешните работи (МВР), броят на тежките пътнотранспортни произшествия в България бележи значително увеличение през първите седем месеца на 2024 година. Статистиката показва, че за периода от януари до края на юли са регистрирани близо 4000 сериозни инцидента, което представлява ръст от над 230 случая в сравнение със същия период на предходната година.

Географско разпределение на инцидентите

Анализът на данните разкрива, че област Варна оглавява печалната статистика с 454 тежки пътни инцидента. Следват я столицата София и град Пловдив, които също отчитат високи нива на пътнотранспортни произшествия. На другия полюс се нареждат област Ямбол с едва 23 тежки катастрофи и област Габрово с 35 случая.

Интересен факт е, че област Ямбол, с население от приблизително 125 000 души, се отличава като региона с най-малко пътни инциденти в страната. Красимир Попов, таксиметров шофьор с дългогодишен опит, предлага неочаквано обяснение за този феномен: "Парадоксално, лошото състояние на пътищата в областта кара хората да шофират по-внимателно и с по-ниска скорост", споделя той.

Враца - горещата точка на пътната карта

В контраст с Ямбол, област Враца, с население от около 160 000 души, отчита над 120 тежки катастрофи - петкратно повече от Ямбол. Особено опасен се оказва околовръстният път на град Враца, където пътните знаци предупреждават за висока концентрация на инциденти, а следите от катастрофи са видими по протежение на пътя.

Владимир Тодоров от "Българската асоциация на пострадали при катастрофи" обяснява високата честота на инцидентите във Враца с няколко фактора: "През областта минава изключително коварен път, който води към „Дунав мост". Освен това, тук е и проходът „Петрохан", който също е рисков участък. Нека добавим като трета причина, че в последните 3-4 години се извършват мащабни ремонтни дейности".

Анализ на рисковите фактори

Според данните на МВР, първокласните и второкласните пътища са сцена на по-голям брой катастрофи в сравнение с магистралите, където инцидентите са значително по-малко. Статистиката показва още, че над 2100 от пътните инциденти са регистрирани в градовете, докато в селата са отчетени малко над 330 случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари