Гърция вдига минималната заплата на 830 евро

0
Южната ни съседка залага на по-високи доходи и подкрепа за млади семейства
Южната ни съседка залага на по-високи доходи и подкрепа за млади семейства

Южната ни съседка залага на по-високи доходи и подкрепа за млади семейства

В Гърция предстои значително повишение на минималната работна заплата, обяви гръцкият министър на труда и социалната сигурност Ники Керамеус. Според представените мерки, от 1 април 2024 година минималното възнаграждение ще достигне 830 евро, което е ръст от 27,7% спрямо 650 евро през 2019 година.

Керамеус разкри амбициозните планове на правителството по време на представяне на мерките, анонсирани по-рано от министър-председателя Кириакос Мицотакис на Солунския международен панаир. Целта е до 2027 година минималната заплата да се увеличи още повече - до 950 евро.

Наред с това, средната работна заплата в южната ни съседка също бележи ръст. От 1036 евро през 2019 година, тя е достигнала 1252 евро, което представлява увеличение с 20,8%. Правителството си поставя за цел до 2027 година средното възнаграждение да достигне 1500 евро.

Министърът очерта и редица други мерки, насочени към подобряване на демографската ситуация и подкрепа за работещите родители. Сред тях са намаляване на вноските за социално осигуряване, реформи в обезщетенията за безработица и стимули за предприятията да подпомагат новите родители.

Интересна инициатива е освобождаването от данъци на работодателите, които предоставят неплатени обезщетения до 5000 евро на нови родители през първата година от раждането на детето. За всяко следващо дете на издръжка се предвиждат допълнителни 5000 евро.

Пенсионерите също не са забравени в пакета от мерки. За над 2 милиона пенсии се предвижда увеличение между 2,2% и 2,5%, считано от 1 януари 2025 година.

Тези мерки са част от по-широка стратегия на гръцкото правителство за справяне с демографските предизвикателства, подобряване на баланса между професионалния и личния живот, и осигуряване на по-добри условия за работещите и пенсионерите в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...