Как Гърция ще бори ниската раждаемост

0
От данъчни облекчения до ваучери: Гръцкият план за повече деца
От данъчни облекчения до ваучери: Гръцкият план за повече деца Снимка: Асен Игнатов / Архив

От данъчни облекчения до ваучери: Гръцкият план за повече деца

Гръцкото правителство предприема решителни стъпки в борбата с демографската криза, представяйки днес пакет от мерки, насочени към повишаване на раждаемостта в страната. Инициативата включва широк спектър от стимули - от ваучери за детски градини и обезщетения за отглеждане на деца до данъчни облекчения за млади родители.

Според информация, предоставена от агенция Ройтерс, Гърция се нарежда сред държавите с най-ниска раждаемост в Европа. Тази тревожна тенденция е резултат от комбинация от фактори, включително продължителната икономическа криза, засилената емиграция и променящите се нагласи сред младото поколение.

Гръцкият министър-председател не се поколеба да определи демографския проблем като национална заплаха, окачествявайки го като "бомба с часовников механизъм за пенсионерите". Въпреки че страната в момента отделя около един милиард евро годишно за мерки в подкрепа на децата и семействата, през 2022 година бе регистриран най-ниският брой раждания в историята на съвременна Гърция.

Новият пакет от мерки, представен от министерствата на семейството, вътрешните работи, финансите и здравеопазването, включва:

  • Данъчни облекчения за нови родители
  • Ваучери за детски градини
  • Увеличение на минималната работна заплата от 2025 година
  • Повишаване на пенсиите
  • Намаляване на социалноосигурителните вноски

Въпреки амбициозния характер на тези мерки, експерти по демография и дори представители на държавната администрация признават, че пътят към решаването на проблема е дълъг и сложен.

Танос Петралиас, заместник-министър на финансите, заяви пред журналисти: "Ясно е, че демографският проблем не може да бъде решен само с обезщетения и парични стимули". Той подчерта необходимостта от цялостен подход, включващ подобрения в образователната и здравната система, повишаване на доходите и създаване на по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Представените мерки са част от по-мащабен план за справяне с демографската криза в Гърция. Първоначално планирано за май, представянето на цялостната стратегия бе отложено за по-късно през годината. Планът включва и други инициативи като осигуряване на достъпни жилища за млади хора, финансови стимули за асистирана репродукция и интегриране на мигрантите в работната сила.

Байрън Коцаманис, водещ експерт по демография в Гърция, изрази скептицизъм относно ефективността на предложените мерки: "Тези мерки няма да окажат драматично въздействие върху раждаемостта". Той призова за по-задълбочен подход, насочен към корена на проблема, включително създаване на стимули за младите хора да останат в Гърция и привличане обратно на тези, които са напуснали страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Предложение:
    Нека им подарим 200 000 - 300 000 от нашите млади и плодовити циганки барабар с невръстните им хлебарки! Хем ще зарадваме гърчолята с вносни бебета, хем няма да обгрижваме мангалята като домашни любимци, както са свикнали от 35 години!
  • -2
    1
    Пенчу Милфов
    С мен ще преборят всякакви проблеми с раждаемостта малаките хохохо
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...