Галин Цоков: Пенсионираните учители работят по-вдъхновяващо от някои млади колеги

0
Министърът на образованието: Категорията труд на учителите не е в компетенциите на МОН
Министърът на образованието: Категорията труд на учителите не е в компетенциите на МОН Снимка: БТА

Министърът на образованието: Категорията труд на учителите не е в компетенциите на МОН

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков направи важни изявления относно актуални въпроси в образователната сфера по време на посещението си в Габрово. Ключови теми в изказването му бяха категоризацията на труда на учителите, възрастта и пенсионирането им, както и скорошните технически проблеми с тест за деветокласници.

Категоризация на труда на учителите

Проф. Цоков подчерта, че въпросът за категоризацията на труда на учителите не е в правомощията на Министерството на образованието и науката. "Дали учителите да бъдат втора категория на труд, не е проблем, който може да се реши от Министерството на образованието и науката, с този проблем се занимава Министерството на труда и социалната политика," заяви министърът. Той посъветва синдикалните организации да насочат исканията си към съответните държавни институции, компетентни по въпроса.

Възраст и пенсиониране на учителите

Министърът изрази мнение, че възрастта на учителите не е определящ фактор за тяхната ефективност. Според него, по-важни са вдъхновението, опитът, уменията и знанията на педагозите. "В момента има около 2000 учители, които са пенсионирани и работят по-вдъхновяващо, може би, от някои млади учители," отбеляза проф. Цоков, подчертавайки, че учителите могат да продължат да работят, докато се чувстват полезни за учениците.

Технически проблеми с тест за девети клас

Относно неотдавнашните технически затруднения с тест за девети клас, министър Цоков поднесе извинения на засегнатите ученици, учители и родители. Той обясни, че тестът е бил предназначен за оценка на уменията на учениците по природни науки и е важен за подготовката на предстоящото изследване "Пиза" през следващата пролет. "Извинявам се на учениците и учителите, както и на родителите за техническите проблеми, но без такава крачка напред, без използване на оценяването в електронна среда, ние няма как да вървим напред," подчерта проф. Цоков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    112
    А бе пловдивски тиквеник ,биологичният закон е НЕУМОЛИМ ! Заради тия кукундели ,добили право на пенсия ,поради изслужено време и старост ,без работа стоят хиляди млади хора ! Пенсия 1200 лева ,заплата 2500 лева ( с ДМС и ДТВ) ,56дни платен годишен отпуск и 11 заплати при самото пенсиониране ,а младите , на бюрото по труда ! В Русе има учители родени 1947 -1952 год. ,още работят, а общият брой на работещите пенсионери е около 100 души ! Какво натоварване за бюджета ,а резултатите НИКАКВИ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари