Галин Цоков: Учебните програми са прекалено натоварени

1
Двама министри преди мен не са дали ход на промените в учебното съдържание, сподели министърът на образованието
Двама министри преди мен не са дали ход на промените в учебното съдържание, сподели министърът на образованието Снимка: МОН / Архив

Двама министри преди мен не са дали ход на промените в учебното съдържание, сподели министърът на образованието

Учебните програми в училищата са прекалено натоварени, каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на Годишната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование, която се провежда в курорта "Слънчев бряг".

Едно от предизвикателствата свързани с качественото образование, е проблемът с учебните програми, които са прекалено пренатоварени, демотивират учениците и не са диференцирани съобразно интересите и възможностите им. Трябва да се има предвид обаче, че във всяка една образователна система промените в учебните програми и учебното съдържание не могат да станат изведнъж. Доказателство за това е, че две години комисии са обсъждали програмите на учебното съдържание и експертите не са стигнали до общо мнение - кое да отпадне и кое трябва да се добави, каза министър Цоков, предаде БТА.

Двама министри преди мен не са дали ход на промените в учебното съдържание", сподели министърът и допълни: „Виждате колко е сложен процесът, ние започнахме да мислим в друга посока и това бе записано и в правителствената програма“.

Според министър Цоков учебните програми трябва да бъдат по-рамкови, ориентирани към компетентности, а не само към даване и възпроизвеждане на знания. Ориентацията към компетентности до голяма степен ще разтовари програмите от излишно съдържание, убеден е министърът.

Вторият основен момент е свързан с по-голяма интегралност на знания и формиране уменията на учениците. И трето, което е много важно - това е една по-голяма адаптивност на учебните програми- т.е. възможност те да се адаптират към конкретни местни училищни условия, поясни министърът.

В двудневната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование участват директори и заместник директори на училища, представители на Регионални управления на образованието, както и директори на училища от Мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник", координирана от Център "Амалипе".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари