Финландия прие закон за блокиране на мигрантите, идващи от Русия

1
Хелзинки обвинява Москва в използване на миграцията като политическо оръжие
Хелзинки обвинява Москва в използване на миграцията като политическо оръжие

Хелзинки обвинява Москва в използване на миграцията като политическо оръжие

Финландия предприема решителни мерки в отговор на нарастващия мигрантски натиск по границата си с Русия. Парламентът на страната прие нов закон, който дава на граничните служители правото да блокират преминаването на търсещите убежище от съседната държава. Това стана след като повече от 1300 души пристигнаха в страната, принуждавайки Хелзинки да затвори границата си, съобщава "Си Ен Ен".

Обвинения срещу Русия за използване на миграцията като оръжие

Финландските власти обвиниха Русия, че използва миграцията като средство за политически натиск, като насърчава десетки мигранти от страни като Сирия и Сомалия да пресичат границата. Според Хелзинки, Москва предприема тези действия в отговор на присъединяването на Финландия към НАТО и подкрепата на страната за Украйна в конфликта с Русия. От Кремъл, обаче, в обичайния си стил отрекоха тези обвинения.

Стратегическа реакция на правителството

Дясното правителство на министър-председателя Петери Орпо изтъкна, че новият законопроект е от жизненоважно значение за спирането на бъдещи бежански потоци и за гарантиране на националната сигурност. На пресконференция след гласуването, Орпо заяви: „Това е силно послание към Русия, силно послание към нашите съюзници, че Финландия се грижи за собствената си сигурност, ние се грижим за сигурността на границата на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари