Норвегия обмисля да издигне ограда по границата с Русия

1
Правосъдната министърка Емили Енгер Мел разкрива плановете за укрепване на границата
Правосъдната министърка Емили Енгер Мел разкрива плановете за укрепване на границата Снимка: Емили Енгер Мел / Facebook

Решението е вдъхновено от подобен проект на съседна Финландия

Норвегия обмисля издигане на гранична ограда с Русия.

Норвежкото правителство разглежда възможността за изграждане на гранична ограда по цялото или част от протежението на 198-километровата си граница с Русия. Това стана ясно от изявление на правосъдната министърка на кралството Емили Енгер Мел пред норвежката обществена телевизия NRK.

В интервю, излъчено вечерта на 28 септември 2024 година, министърка Енгер Мел подчерта потенциалните предимства на подобно съоръжение: "Граничната ограда е много интересна, не само защото може да е възпираща, но и защото съдържа сензори и технология, които да позволяват откриването на хора, които се придвижват близо до границата".

Идеята за изграждане на ограда идва след подобен проект, реализиран от съседна Финландия. Норвежкото правителство в момента обмисля различни мерки за укрепване на границата с Русия в Арктика, включително изграждане на огради, увеличаване броя на граничарите и засилване на мониторинга.

В момента единственият официален граничен пункт между Норвегия и Русия е Сторског, където през последните години са регистрирани само няколко нелегални опита за пресичане. Въпреки това, норвежкото правителство е готово бързо да затвори границата, ако ситуацията със сигурността в региона се влоши.

Министърка Енгер Мел посети Финландия това лято, за да проучи как беше затворена цялата 1340-километрова финландско-руска граница. Финландското правителство беше принудено да затвори всичките си гранични пунктове, водещи към Русия, в края на миналата година след масово навлизане на мигранти без необходимата документация. Това се случи скоро след като страната стана членка на НАТО.

За да предотврати използването на мигранти като инструмент в т.нар. "хибридна война", водена от Русия, Финландия в момента изгражда огради с обща дължина до 200 километра в отделни участъци по граничната зона. Тази зона съставлява част от северния фланг на НАТО и служи като външна граница на Европейския съюз.

Вдъхновена от финландския проект, Енгер Мел заяви, че подобна ограда може да бъде добра идея и за Норвегия. Според NRK, нейното изявление е подкрепено от полицията в северната норвежка област Финмарк.

"Това е мярка, която може да стане приложима за цялата граница или част от нея", каза Енгер Мел.

В момента граничният пункт Сторског е заобиколен от 200 метра дълга и 3,5 метра висока ограда, издигната през 2016 година. Тази мярка беше предприета след като около 5000 мигранти и търсещи убежище преминаха от Русия в Норвегия година по-рано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Норвежец
    Ужас - откъде сега ще си купувам евтина водка ???
  • 2
    2
    Pyce
    Защото ония от Норвегия от петък вечер до понеделник сутрин ходят да пият евтин алкохол и да пушат евтини цигари. Затова. Много важно, че ще правят ограда. След известно време сами ще я махнат....
  • 4
    1
    gahahahaha
    що за глупости.. сякаш руснаците са преритали да ходят в Норвегия
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари