Фалшиви банкноти заливат България

1
Експерти обясняват как да различим оригиналните от фалшивите банкноти
Експерти обясняват как да различим оригиналните от фалшивите банкноти

Експерти обясняват как да различим оригиналните от фалшивите банкноти

Ръст на фалшивите банкноти в България. За второто тримесечие на годината броят на задържаните фалшиви пари е близо 400, като най-голям дял заемат фалшивите столевки – 230 броя. Данните на Централната банка показват тревожна тенденция към увеличаване на броя на неистинските банкноти с по-висока номинална стойност. Освен 100-левовите банкноти, са задържани и 83 фалшиви банкноти от 20 лева и над 70 фалшификати на 50 лева.

Специалистите в сферата на обмена на валута, като касиера в чейндж бюро Явор Досев, забелязват промяна в предпочитанията на фалшификаторите. Досев обяснява, че през последните месеци най-често се откриват фалшиви банкноти от 50 и 100 лева, което представлява рязка промяна в тенденцията. Ако доскоро двайсетолевките са били най-фалшифицираните банкноти, сега високите номинали стават все по-привлекателни за фалшификаторите, поради нарастващата инфлация.

Процедурата при откриване на фалшива банкнота в обменни бюра е ясна и стриктна. При съмнение за автентичността на банкнотата, тя се задържа с протокол и се изпраща към Българската народна банка (БНБ) за експертиза. Ако банкнотата се окаже неистинска, тя се унищожава на място. Собственикът на фалшивата банкнота не носи отговорност, но също така няма право да я получи обратно. Това налага всеки гражданин да бъде особено внимателен при боравене с пари и да знае как да разпознава фалшификатите.

Как обаче можем да разпознаем фалшивите пари? Според експертите, има няколко лесни метода, които всеки може да използва, за да се увери в автентичността на банкнотата. Явор Досев съветва да използваме малка лупа или дори камерата на телефона, за да проверим детайлите на банкнотата. Един от отличителните знаци, които можем да забележим с този метод, е надписът върху оригиналната банкнота от 50 лева – на нея ясно трябва да пише „50 Лева“. При фалшификатите този надпис често е сгрешен, като на някои от тях се вижда „50 Пева“.

Друг популярен метод за проверка е използването на UV лампа, която може да разкрие невидимите с просто око защитни елементи, като светещата защитна лента. При липса на специални инструменти като лупа или UV лампа, светлината също може да бъде от полза. Банкови експерти препоръчват да проверим водния знак на банкнотата, който е видим, когато банкнотата се държи срещу светлина. Освен това, релефният печат на реверите на банкнотата също е индикация за автентичност, която може да се усети с лек допир.

Явор Досев допълва, че има и трети метод за проверка – наклонете банкнотата, за да видите как защитната лента проблясва. Това е друг сигурен знак за автентичността на банкнотата.

Въпреки напредъка на технологиите и нарастващите усилия на фалшификаторите да направят неистинските банкноти все по-трудни за разпознаване, експертите са категорични, че винаги ще има поне един липсващ или неточен елемент, който може да разкрие фалшификата. Затова е важно гражданите да бъдат внимателни и информирани, за да избегнат неприятни ситуации, свързани с неистински пари.

С увеличаването на броя на фалшивите банкноти у нас, необходимостта от бдителност и осведоменост става все по-важна. Защитата от фалшификати е в ръцете на всеки от нас и чрез правилна проверка на парите, можем да се предпазим от неочаквани загуби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!