БНБ прие промени срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

0
Дружествата за управление на криптоактиви попадат под засилен надзор
Дружествата за управление на криптоактиви попадат под засилен надзор Снимка: БНБ

Дружествата за управление на криптоактиви попадат под засилен надзор

Българската народна банка (БНБ) предприема решителни стъпки в борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Централната банка на страната прие важни промени, които ще влязат в сила от 30 декември 2024 година.

Основна характеристика на новите разпоредби е разширяването на обхвата на субектите, подлежащи на оценка. Компетентните органи ще прилагат рисково базиран надзор, като за първи път в този обхват се включват и дружествата за управление на криптоактиви. Това решение отразява нарастващото значение на криптовалутите в съвременната финансова система и потенциалните рискове, свързани с тях.

В допълнение към това, БНБ въвежда насоки относно източниците на информация, които надзорните органи трябва да вземат предвид при оценката на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, свързани с доставчиците на услуги за криптоактиви. Тази мярка цели да осигури по-ефективен контрол върху този бързо развиващ се сектор.

Новите насоки подчертават необходимостта от последователен подход при определяне на надзорните очаквания, особено в случаите, когато няколко компетентни органа отговарят за надзора на едни и същи институции. Това ще спомогне за избягване на противоречия и ще осигури по-ефективен контрол.

Особено внимание се обръща на значението на обучението на служителите в компетентните органи. Целта е те да придобият необходимите технически умения и експертни познания за успешното изпълнение на своите функции в променящата се финансова среда.

Тези промени идват в момент, когато финансовият сектор се сблъсква с нови предизвикателства, включително увеличаване на случаите с фалшиви банкноти. Според неотдавнашни сведения, в България се наблюдава повишаване на броя фалшиви банкноти от 100 лева в обращение, което допълнително подчертава необходимостта от засилени мерки за сигурност и контрол в финансовата система.

Новите разпоредби на БНБ са част от по-широките усилия на България да се адаптира към променящата се финансова среда и да поддържа високи стандарти в борбата срещу финансовите престъпления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари