Факелът на мира премина през Русе

2

Близо 50 участници от цял свят преминаха днес през града

Международната инициатива „Пробег на мира“, която се провежда в повече от 150 държави по света, днес премина и през град Русе. В събитието взеха участие близо 50 бегачи от различни държави, сред които Англия, Шотландия, Нова Зеландия, Мексико и Исландия. Те пренесоха символичния факел на мира, като част от световната кауза за сближаване между народите и насърчаване на хармонията.

Пробегът започна от „Вазата“ в Парка на младежта и продължи до площад „Свобода“, където участниците предадоха горящия факел на мира – символ на глобалната инициатива. Спортисти от различни клубове в Русе също се включиха в щафетата, като подкрепиха посланието за мир, отправено от основателя на инициативата Шри Чинмой.

На сцената пред Съдебната палата бегачите бяха посрещнати от представители на местната администрация. Атмосферата бе изпълнена с празнично настроение, благодарение на изпълненията на младите таланти от Вокална група „Приста“, Студио за поп и джаз „Икономов“, Балет „Импулс“ и Клуб „Калагия“ към Общинския младежки дом.

В днешния ден международният екип на пробега влезе в България през Граничен пункт Русе и ще продължи своето пътуване през страната. В следващите дни бегачите ще изминат над 600 километра до Граничен пункт Гюешево, от където ще преминат в Македония и Сърбия. Финалът на тазгодишния „Пробег на мира“ ще се състои в Унгария на 18 октомври.

На площад „Свобода“ русенци с ентусиазъм посрещнаха участниците и научиха повече за каузата и нейните цели. Много от присъстващите не пропуснаха възможността да си направят снимка за спомен с бегачите и факела на мира.

Пробег на мира“ е глобална инициатива, която стартира през 1987 година и до момента е преминала през повече от 150 страни на всички континенти. Основната цел на щафетата е да насърчи разбирателството и сътрудничеството между народите. Факелът, който бегачите пренасят по маршрута, символизира стремежа на хората към единство и мир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    SpuriousQuotation
    "Peace is that brief glorious moment in history when everybody stands around reloading."
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари