Европрокуратурата потвърди условната присъда на предприемач, злоупотребил с половин милион лева

0
Осъденият бизнесмен не е изградил фабриката, за която е еврофинансиране
Осъденият бизнесмен не е изградил фабриката, за която е еврофинансиране Снимка: БГНЕС / Архив

Осъденият бизнесмен не е изградил фабриката, за която е еврофинансиране

Предприемач получи условна присъда за измама с европейски средства.

Българският съд постанови условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок на предприемач, уличен в измама с близо половин милион лева от фондовете на Европейския съюз. Информацията бе потвърдена от Европейската прокуратура, която уточни, че присъдата, макар и на първа инстанция, е влязла в сила, тъй като не е била обжалвана или протестирана, предаде Lex.bg.

Детайли по случая

Инцидентът датира от 2017 година, когато въпросният предприемач, в качеството си на управител на фирма, е получил авансово плащане в размер на 237 000 евро. Средствата са били отпуснати от Държавен фонд "Земеделие" по проект за изграждане на фабрика за преработка на мляко и производство на млечни продукти. Общата стойност на проекта е възлизала на 474 000 евро (927 352,44 лева).

Измамна схема

За да получи авансовото плащане, управителят е представил банкова гаранция, която първоначално е била отхвърлена от разплащателната агенция поради несъответствие с изискванията. Впоследствие разследването е установило, че мъжът е представил фалшифицирана поправка към оригиналната банкова гаранция, създавайки впечатлението, че документът е издаден от банката с необходимите промени.

Тази измамна тактика е позволила на предприемача да подведе разплащателната агенция, която е извършила авансово плащане в размер на половината от стойността на проекта - 463 676,21 лева.

Неизпълнение на проекта

Европейската прокуратура подчерта, че освен документната измама, осъденият никога не е изградил обещаната фабрика, за която е получил финансирането.

Санкции и глоби

Съдебното решение на градския съд задължава осъдения да възстанови пълния размер на получените средства, заедно с натрупаните лихви от 2017 година до окончателното им изплащане. Допълнително той трябва да заплати 19 000 лева разноски по делото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари