Осъдиха варненски бизнесмен за злоупотреба с европейски средства

0
Фалшифицирана банкова гаранция в основата на измама с половин милион лева субсидия
Фалшифицирана банкова гаранция в основата на измама с половин милион лева субсидия Снимка: Прокуратура на Република България

Европейската прокуратура разкри измама с европейски средства в Дряново

Варненски бизнесмен е осъден условно по дело на Европейската прокуратура за злоупотреба с половин милион лева субсидия от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Атанас Милев, на 41 години, е признат за виновен от Софийския градски съд за използване на фалшиви банкови гаранции с цел усвояване на европейски средства, информира вестник "24 часа".

Според информация от Търговския регистър, през ноември 2017 година Милев придобива фирма "Белева" ЕООД от предишния ѝ собственик Надежда Белева. Дружеството вече е било одобрено за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, като договорът е подписан през август 2016 година.

Проектът предвижда изграждане на мандра в град Дряново на обща стойност близо 1 милион лева, от които 463 хиляди лева трябва да бъдат отпуснати като безвъзмездна финансова помощ. За да получи средствата, новият собственик е трябвало да представи банкова гаранция.

Само месец след придобиването на фирмата, Милев представя необходимия документ в офиса на ДФЗ в столицата. Впоследствие се установява, че гаранцията е фалшифицирана, включително и подписът на управителя на банковия клон във Варна.

Въпреки че средствата са преведени по сметката на "Белева" ЕООД, планираната инвестиция за преработка на сурово мляко така и не се осъществява. След започналото разследване, през 2021 година Милев прехвърля дружеството на Петър Минев.

Софийският градски съд постановява условна присъда от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок за Атанас Милев. Освен това, той е задължен да възстанови получените средства. ДФЗ е предприел правни действия в Административния съд във Варна за възстановяване на сумата, но към момента парите все още не са върнати.

Този случай подчертава важността на строгия контрол върху разпределението на европейски средства и необходимостта от ефективни механизми за предотвратяване на подобни злоупотреби в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари