Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха със страх в домовете си

0

Стъкла са изпочупени, а някои стени и комини са напукани, което оставя хората в състояние на несигурност

След силните взривове, разтърсили района на село Гара Елин Пелин, евакуираните жители се завръщат по домовете си, но опасността и страхът остават. Селото, разположено на около 700 метра от взривените складове, е най-силно засегнато, като много от къщите в северната му част са пострадали. Стъкла са изпочупени, а някои стени и комини са напукани, което оставя хората в състояние на несигурност.

Въпреки че щетите са сравнително леки, психологическите последици за жителите са значителни. Местните жители споделят за ужасните моменти, които са преживели по време на взривовете. "На съседите стъклата бяха паднали в моя двор и си мислех: "Добре че не съм била навън", разказва една от жителките, предаде БНТ.

Друг човек описва как къщата му се е разтресла като при земетресение. Тези свидетелства подчертават страха и несигурността, които продължават да доминират в ежедневието на хората в селото.

Един от най-големите източници на безпокойство за жителите е качеството на въздуха. Много хора се притесняват за здравето си, особено тези с алергии. "Усетих много силна миризма тази нощ към 1:00 часа. Понеже аз съм алергична, направо ме задуши и станах. Виж, че още гласът ми не се е оправил", споделя една от жителките. Според последни данни от Министерството на околната среда и водите, мобилните станции за контрол на въздуха в района не показват превишаване на нормите за вредни газове и фини прахови частици. Въпреки това, хората остават предпазливи и притеснени за своето здраве и безопасност.

Евакуираните хора, които временно са се настанили при близки и приятели, започват да се връщат по домовете си. Много от тях са поканили роднини за подкрепа, като някои споделят, че са дошли, за да подкрепят възрастни роднини, които са преживели инцидента. "Ние не бяхме по време на взривовете тук, но видяхме колко е изплашена баба и затова решихме да дойдем да я видим и да останем при нея", казва един от младежите, дошъл да подкрепи семейството си.

Електрозахранването в района вече е възстановено, а властите работят по скъсяване на периметъра около мястото на взривовете, за да се възстанови нормалното движение и достъпът до логистичните бази в района. Въпреки това, оставащите гърмежи и неизвестността за причините зад инцидента продължават да тревожат жителите на село Гара Елин Пелин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    ГАЙКАТА
    от името на президента и генералния секретар НА САЩ два от 29 380 метрови астероиди КОНЕЦ ни подминаха другото е истерия вкл българските т.нар ВЛАСТИ ДА СЕ ДОВЕВДЕ ДО ЗНАНИЕТО НА ВСИЧКИ ПРАВОСПОСОБНИ ГРАЖДАНИ
  • 3
    1
    Запрянов каза, че още има
    опасност.А , че въздухът е пълен с отрови, няма съмнение И забележете ! селото е на Само на 700 метра.Тия, които са дали разрешителни подписи за обекта са за Съд .Кмете, вземи си психолозите у вас.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари