ЕС въвежда нови класове на опасност за химикалите

0
От оранжево към червено: Еволюцията на етикетирането на опасни вещества в Европа
От оранжево към червено: Еволюцията на етикетирането на опасни вещества в Европа

От оранжево към червено: Еволюцията на етикетирането на опасни вещества в Европа

Европейският съюз (ЕС) предприема значителни стъпки за подобряване на безопасността и прозрачността при използването на химикали, като въвежда важни промени в Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане (CLP). Тези изменения са насочени към по-прецизно идентифициране и комуникиране на потенциалните рискове, свързани с химичните вещества.

Нови класове на опасност за по-добра защита

Сред ключовите нововъведения са пет нови класа на опасност, които ще помогнат за по-точното категоризиране на веществата, представляващи специфични рискове за здравето на човека и околната среда. Тези класове включват:

  1. Ендокринни разрушители
  2. Устойчиви, биоакумулиращи и токсични (PBT) вещества
  3. Много устойчиви и много биоакумулиращи (vPvB) вещества
  4. Устойчиви, мобилни и токсични (PMT) вещества
  5. Много устойчиви и много мобилни (vPvM) вещества

Въвеждането на тези нови категории ще позволи на производителите, потребителите и регулаторните органи да идентифицират по-ефективно веществата, които изискват специално внимание и управление.

Промени в етикетирането за по-ясна комуникация

Регламентът CLP вече е въвел някои промени в етикетирането на химикалите, които целят да направят информацията по-достъпна и разбираема. Сред тези промени са:

  • Замяна на старите оранжеви символи за опасност с нови пиктограми в червена рамка
  • Въвеждане на нова терминология, като например използването на термина "смеси" вместо "продукти" и "опасни" вместо "рискови"

Тези промени в етикетирането са част от по-широките усилия за стандартизиране на комуникацията за рисковете, свързани с химикалите, в целия Европейски съюз.

Приложение и времеви рамки

Новите изисквания ще се прилагат за всички химикали, пуснати на пазара на ЕС съгласно Регламента REACH (Регистрация, оценка, разрешаване и ограничаване на химикали). Това ще гарантира, че всички вещества и смеси, използвани в ЕС, ще бъдат подложени на еднакви строги стандарти за безопасност и прозрачност.

Цел на промените

Основната цел на тези промени е да се подобри защитата на човешкото здраве и околната среда. Чрез по-точно идентифициране и комуникиране на опасностите, свързани с химикалите, Регламентът CLP цели да гарантира, че работниците и потребителите са добре информирани за потенциалните рискове. Това се постига чрез използването на стандартизирани съобщения и изображения на етикетите и в документите за безопасност.

Тези промени в Регламента CLP представляват важна стъпка напред в усилията на ЕС за създаване на по-безопасна и устойчива химическа индустрия, като същевременно се гарантира високо ниво на защита за гражданите и околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари