Ерол Мюмюн: "Вълчи капан" с боклука доведе Кърджали до финансов колапс

0
Общинският дълг достигна 60 милиона лева
Общинският дълг достигна 60 милиона лева Снимка: Ерол Мюмюн / Facebook

Съмнителни договори и "обръчи от фирми" изцедиха общинската хазна

Финансовата криза в Кърджали: Как общинският дълг нарасна 20 пъти за 20 години.

Община Кърджали се намира в безпрецедентна финансова криза, като задълженията ѝ са достигнали 60 милиона лева към днешна дата. Това стана ясно на пресконференция, дадена от новоизбрания кмет Ерол Мюмюн. За сравнение, през 2003 година дългът на общината е бил едва 3 милиона лева, което показва драматично увеличение от 20 пъти за период от 20 години.

Кметът Мюмюн разкри шокиращи детайли за финансовото състояние на общината и обяви, че предстои приемане на оздравителна програма от Общинския съвет. Целта е до края на настоящия мандат община Кърджали да успее да стабилизира финансовото си положение и да реализира дейностите си в по-благоприятна среда.

"Вълчият капан" с боклука

Според Мюмюн, основна причина за финансовия колапс е т.нар. "вълчи капан" с боклука, заложен от предишното общинско ръководство. Той представи няколко ключови момента, довели до това състояние:

  1. През 2019 година е сключен договор за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на обществените места на стойност 24 милиона лева с ДДС за 5 години. Това означава годишен разход от 4,8 милиона лева при приходи от такса смет около 3,8 милиона лева годишно.
  2. Още същата година е подписан нов договор с фирма "Грийн Партнърс" за 30 милиона лева с ДДС за 5 години, или 6 милиона лева годишно. Приходите от такса смет към 2018 година са били не повече от 4,3 милиона лева.
  3. През 2023 година, малко преди местните избори, е сключен нов 5-годишен договор на обща стойност 38,1 милиона лева. Годишната вноска нараства до 7,62 милиона лева, при приходи от такса смет не повече от 6 милиона лева.

Кметът подчерта, че тази схема е довела до натрупване на огромен дефицит в общинския бюджет, достигащ 3,5 милиона лева годишно или над 15 милиона лева за 4 години.

Съмнителни обществени поръчки и "обръчи от фирми"

Ерол Мюмюн посочи и други фактори, допринесли за натрупването на 60-милионния дълг. Той спомена за "обръчи от фирми", изпълняващи съмнителни приоритетни обекти:

  1. Договор за аварийно почистване и укрепване на дере в село Мост на стойност 1 645 612,18 лева, за който има съмнения за законосъобразност и реално извършени дейности.
  2. Незаконно изградено помощно игрище при стадион "Арена Арда" с липсваща строителна документация.
  3. Възлагане на строително-монтажни работи и доставки на "приближени фирми" без обществени поръчки и осигурено финансиране, на обща стойност близо 13,8 милиона лева за последните четири години.

Разточителство и съмнителни разходи

Кметът разкри и други примери за разхищение на общински средства:

  1. Завишени представителни разходи за хранене и хотелско настаняване, възлизащи на 844 000 лева за периода 2019-2023 година.
  2. Поемане на студентски такси за служители на общината в Бургаския свободен университет и УНСС чрез фиктивни граждански договори.
  3. Финансиране издаването на книги на бившия кмет на български и английски език.
  4. Плащане на 22 000 лева на УНСС за издателски услуги и 35 760 лева за разработване на План за интегрирано развитие на общината без конкурсна процедура.

Ерол Мюмюн обеща още разкрития за управлението на община Кърджали през последните 20 години и подчерта необходимостта от спешни мерки за финансово оздравяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари