Експлозии на пейджъри разтърсиха Ливан

2
Най-малко 9 убити и близо 3000 ранени при експлозии на пейджъри на Хизбула
Най-малко 9 убити и близо 3000 ранени при експлозии на пейджъри на Хизбула

Най-малко 9 убити и близо 3000 ранени при експлозии на пейджъри на Хизбула

Ливан бе разтърсен от серия експлозии на пейджъри, принадлежащи на членове на военизираната групировка Хизбула. Инцидентът, който се случи във вторник следобед около 15:45 часа местно време, доведе до най-малко 9 загинали и близо 3000 ранени, според данни на ливанското Министерство на здравеопазването.

Експлозиите започнаха в южната част на Бейрут и бързо се разпространиха в няколко други района на страната. Очевидци съобщават за дим, излизащ от джобовете на хора, последван от малки експлозии, наподобяващи фойерверки и изстрели. Видеозапис от охранителна камера показва експлозия в джоба на мъж, стоящ на касата в магазин.

Сред жертвите са синове на двама депутати от Хизбула и дъщеря на член на организацията, според източник, близък до групировката. Посланикът на Иран в Ливан, Мохтаба Амани, е сред ранените, но състоянието му не е тежко. Ръководителят на Хизбула, Хасан Насрала, не е пострадал при атаката.

Експлозиите продължиха около час, причинявайки хаос и паника сред населението. Стотици пострадали бяха транспортирани до болници в цялата страна, като 200 от тях са в тежко състояние.

Природата на атаката остава неясна, но експертите предполагат, че може да става въпрос за сложна операция, включваща подправяне на пейджърите по време на производството им или при транспортирането. Бивш експерт по боеприпаси от британската армия предполага, че устройствата може да са били заредени с 10-20 грама взривно вещество с военно предназначение, активирано чрез буквено-цифрово текстово съобщение.

Хизбула обвини Израел за атаката, наричайки я "сериозно нарушение на суверенитета на Ливан и престъпление по всички стандарти". Израелски официални лица засега отказват коментар по случая.

Анализатори отбелязват, че подобна атака би била безпрецедентна по своя мащаб и сложност. Професор Саймън Мабон от университета в Ланкастър коментира: "Знаем, че Израел има прецедент в използването на технологии за проследяване на целите си, но мащабът на тази атака е безпрецедентен."

Експертите подчертават, че пробивът в сигурността на Хизбула е изключително сериозен. Емили Хардинг, бивш анализатор в ЦРУ, заяви: "Пробив от такъв мащаб е не само физически вреден, но и ще ги накара да поставят под въпрос целия си апарат за сигурност. Очаквам да проведат интензивно вътрешно разследване, което ще ги разсее от потенциалната битка с Израел."

Инцидентът идва в момент на повишено напрежение между Хизбула и Израел, които от месеци водят война с ниска интензивност по северната граница на Израел. Няколко часа преди експлозиите израелският кабинет по сигурността обяви безопасното завръщане на жителите в северната част на страната за официална военна цел.

Международната общност следи ситуацията с нарастващо безпокойство, опасявайки се от ескалация на конфликта. Наблюдатели предупреждават, че въпреки досегашните опити за ограничаване на военните действия, последните събития могат да доведат до по-сериозна конфронтация между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Moni Levi
    Кур за ИЗсраел,скоро куросмук нетаняху ще яде пишката и ще му гръмне не пейджър ами цял дрон в ционисткия задник!
  • 4
    1
    Moni Levi
    Браво на Израел, велики са, мизерните араби , мрьсни и дрипави,нищо не става от тях.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари