Експерти прогнозират удвояване на водните количества на река Дунав

0
Националният институт по хидрология на Румъния предупреждава за потенциални рискове от наводнения
Националният институт по хидрология на Румъния предупреждава за потенциални рискове от наводнения Снимка: БТА

Националният институт по хидрология на Румъния предупреждава за потенциални рискове от наводнения

Националният институт по хидрология и управление на водите (INHGA) на Румъния прогнозира значително увеличение на оттока на река Дунав в следващите дни. Според последните данни, публикувани от института, се очаква оттокът при Базиаш да достигне до 8000 кубически метра в секунда, което е над два пъти повече от средната стойност за месец септември.

Хидролозите отбелязват, че обичайният отток за този период от годината е около 3800 кубически метра в секунда, предава БТА. Очакваното увеличение ще доведе до почти удвояване на водния обем, преминаващ през румънския участък на реката.

Прогнозата сочи, че до 07:00 часа на 24 септември оттокът на река Дунав след Железни врата ще достигне своя пик от 8000 кубически метра в секунда. Това рязко покачване буди загриженост сред специалистите и местните власти.

В периода между 07:00 часа на 18 септември и 07:00 часа на 24 септември се очаква средноденонощният отток на повечето реки в Румъния да намалее. Изключение правят средните и долните течения на големите реки в източната част на страната, както и реките в южната и югоизточната част, където се прогнозира увеличение на водните количества в началото на периода.

Особено внимание се обръща на ситуацията в понеделник, 18 септември. Тогава се очаква оттокът на някои притоци в долните поречия на реките Сирет, Барлад и Прут да се задържи с високи стойности. Това е резултат от разпространението на формираните преди това наводнения, което крие риск от превишаване на капацитета на защитните съоръжения.

Експертите предупреждават, че в първата част на прогнозния период са възможни порои по склонове и потоци, както и повишаване на нивата и оттоците на някои малки реки. Това може да доведе до локални наводнения, особено в хълмистите и планински райони на повечето области в Румъния. Причината за тази опасност са прогнозираните валежи в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари