Експерти от 5 държави обсъждат възраждането на планинските райони в Русенския университет

0

Проект MARGISTAR събира световни специалисти в Русе

В Русенския университет "Ангел Кънчев" се проведе значима работна среща, събрала експерти от Европа и Азия за обсъждане на иновативни подходи за съживяване на маргинализирани планински райони. Събитието се състоя на 27 септември 2024 година в зала "Сименс" на университета и бе част от научноизследователския проект COST ACTION CA21125, известен като Европейски форум за съживяване на маргинализирани планински райони (MARGISTAR).

Форумът привлече над 40 специалисти от различни страни, включително членки на Европейския съюз, Албания, Турция, Босна и Херцеговина и Косово. Експертите се събраха, за да споделят практически решения и успешни стратегии в областта на регионалното развитие, с фокус върху възраждането на изостаналите планински области.

Доцент доктор Даниела Йорданова, ръководител на Центъра за кариерно развитие в Русенския университет, официално откри срещата с приветствие към участниците. В рамките на събитието се проведе оживена дискусия между изследователи и представители на различни заинтересовани страни, включително местното самоуправление, администрацията, неправителствения сектор и експерти от различни области.

Проектът MARGISTAR, финансиран по програма COST на Европейския съюз, има за цел да изследва сложните взаимовръзки между природните, социалните и икономическите процеси в планинските райони. Той се фокусира върху редица предизвикателства, с които тези региони се сблъскват, включително слабо териториално сближаване и небалансирани екосистемни услуги.

Една от ключовите инициативи в рамките на проекта е създаването на онлайн платформата FAIRWAY в Европа. Тази иновативна платформа има за цел да свърже членовете на MARGISTAR с важни заинтересовани страни, политици и изследователи, работещи в областта на планинските райони. Достъпна на адрес https://fairway.margistar.eu/, платформата ще бъде активно използвана през следващите три години за подкрепа на гражданските организации и специалистите, ангажирани в развитието на тези региони.

Чрез FAIRWAY се цели създаването на възможност за непрекъснат онлайн диалог и сътрудничество, което да стимулира устойчивите трансформации в маргинализираните планински области. Това е важна стъпка към преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени тези региони, и към постигане на по-силно териториално сближаване в Европа.

Събитието в Русенския университет подчерта важността на международното сътрудничество в решаването на комплексни регионални проблеми. Чрез обединяването на експерти от различни страни и дисциплини, проектът MARGISTAR създава уникална платформа за обмен на знания и опит, която може да доведе до реални промени в живота на хората в маргинализираните планински райони.

Срещата в Русе е само една от поредицата инициативи, планирани в рамките на проекта MARGISTAR. Очаква се в бъдеще да се проведат още подобни форуми, които ще допринесат за развитието на стратегии и политики, насочени към устойчиво развитие на планинските региони в Европа и извън нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари