Христо Белоев: Ще продължим контактите си с Украйна с още по-голяма сила

0
Русенският университет задълбочава сътрудничеството с украинските научни институции
Русенският университет задълбочава сътрудничеството с украинските научни институции Снимка: БТА

Русенският университет задълбочава сътрудничеството с украинските научни институции

Председателят на Общото събрание на Русенския университет „Ангел Кънчев“, акад. Христо Белоев, подчерта важността на продължаващите контакти с украинските партньори в рамките на 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Срещата се провежда в залата на Измаилския държавен хуманитарен университет и обединява теми като „Науката и университетите в българските медии“.

Дългосрочно планиране и сътрудничество

Белоев акцентира на стратегическото планиране и съвместната работа с бизнеса в България и Украйна. Той сподели, че усилията на университета са насочени към популяризиране на тези съвместни инициативи, като резултатите от тях се описват и разпространяват чрез научни книги.

"Планирали сме за годините напред какво трябва да бъде свършено, но всичко това е обвързано и с бизнеса в двете държави – и в България, и в Украйна. Това, което правим съвместно с бизнеса, съумяваме да го напишем и разкажем след това в нашите книги. Стараем се да го популяризираме. Занапред ние ще продължим контактите си с Украйна с още по-голяма сила," заяви акад. Белоев.

Сътрудничество с украинските институции

Русенският университет има установени контакти с над 10 университета и научни институти в Украйна, включително и с Националната академия за аграрни науки. Съвместните проекти обхващат механизацията на земеделието и новите технологии в тази област. Белоев подчерта важността на обвързването на бизнеса с научните институти и добави, че университетът издава няколко книги, които са полезни както за научните среди, така и за студентите.

Издателска дейност и бъдещи планове

Русенският университет издава книги в Българската академия на науките (БАН), което се оценява високо от украинските партньори. Въпреки текущите предизвикателства, свързани с войната в Украйна, акад. Белоев отбеляза, че контактите с украинските научни институции не само че не са прекратени, но и са се увеличили.

"В момента работим върху една книга. Книгите издаваме в Българската академия на науките (БАН), което се оценява много добре от нашите партньори в Украйна, и занапред плановете ни са развити именно в тази посока," поясни акад. Белоев.

Световна среща на българските медии

19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, се провежда в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 година. Събитието се реализира със съдействието на редица партньори, включително „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД, Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, и Национален дарителски фонд „13 века България“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Мани, мани
    Този е нагледен пример как се обезцениха научните титли.Раздадоха ги на нагаждачи , на безочливи хора, верни на партийни интереси и на усета им кому да се кланят.Академик станал от кражба на чужд труд и знания чрез плагиатстване.Че и сина си изкара супер учен, непостижим.И това ми било висше заведение с такъв ръководител.
  • 0
    7
    Милко Пенчев
    Този Велик Индивид ми даде званието "Доктор на Юридическите Нууки", както и способства за любофта ми с моята невероятна съпруга аняроБ.
  • 2
    6
    От Русе
    Изчезни бе продажник нещастен, какъв ректор си какъв началник? Измет
  • 5
    5
    Моето име
    Пффффф....ние се смеем...Не бе, нема лошо....ама все пак смях в залата..
  • -1
    4
    Също така
    Продължават и засилените контакти и със социалистическа република Виетнам, където преди дни беше и батка Путин.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари