Един умрял циганин или пребит лекар?

0
А запитва ли се някой защо най-вече циганите бият екипите на Бърза помощ?
А запитва ли се някой защо най-вече циганите бият екипите на Бърза помощ?

Загрижен да покаже съпричастност към тези, на които е най-големият началник - лекарите, в частност тези от Бърза помощ, здравният министър Петър Москов направи едно от най-расистките, ксенофобски и анти-Хипократовата клетва изказвания, които съм чувал от медик.

Бесен от поредното насилие над екип, изпратен в циганска махала, членът на ДСБ обяви, че ще разпореди оттук нататък в тези квартали или населени места, в които е имало инциденти от този род, тоест пребити лекари, санитари или шофьори на линейки, вече да се ходи само ако има предварително споразумение с “неформални лидери на тези общности” и с полиция.

Преди трийсетина години, когато бях в гимназия, имаше едно нещо в часовете по математика, на което госпожата, тогава другарка, му казваше “опростяване на изрази”. Сега, ако опростя изказването на министър Москов, ще се получи “по-добре умрял циганин, отколкото пребит лекар”.

Колкото и след това шефът на здравното ведомство да се опитва да замаже изказването си, то си остава изначално расистко и антиетично

Не му е работата на министър Москов да поставя ултиматуми, когато става дума за човешки живот.

Може би той трябва да попита правосъдния си колега от кабинета “Борисов 2” Христо Иванов какво означава презумпция за невинност. Защото излиза, че предварително осъжда всеки, подал сигнал от ромска махала за тежко болен или умиращ на телефон 112, като потенциален бияч на лекари, медицински сестри и шофьори на линейки. Няма откъде да се знае дали човекът отсреща не е получил масивен инфаркт, или нещо подобно, при което спасяването му виси на косъм с дебелината от няколко минути. А вместо да мислят как най-бързо да се стигне по пациента, от Бърза помощ ще се свързват с полицията, ще се чудят кой точно неформален лидер отговаря за това гето и така нататък.

Да не говорим, че са възможни всякакви казуси. Ето само един от тях. Хасан от циганската махала Х получава инфаркт. Роднините му звънят на 112. Оттам се обаждат в полицията, защото линейката няма да тръгне без гаранции за сигурност. От полицията звънят на местния “лидер на мнение” Ибрахим. Той обаче има зъб на вуйчото на Хасан, който за последните парламентарни избори го изпържил с 218 гласа, и казва: Кой, Хасан ли? Ей тука си пием ракията с него, нищо му няма.

Какво прави екипът и кой ще е виновен, че Хасан е умрял заради неоказана му навреме спешна помощ? И не точно кой е виновен, а кой ще понесе наказателна отговорност? А) Вуйчото на Хасан, задето е излъгал Ибрахим. Б) Ибрахим, задето е излъгал за Хасан. В) Диспечерът от 112, че не се е справил със ситуацията. Със сигурност няма да е Г) Министър Петър Москов, който е издал идиотска, расистка и анти-Хипократова заповед.

Все си мисля, че никой от предшествениците на Москов не е искал подопечните му да бъдат бити и унижавани. Винаги се е поставял въпросът за охраната им, за безопасността, за работата им като цяло.

Никой обаче преди Демократа за силна България не си беше позволявал

да отправя заплахи, че лекарите няма да си изпълняват дълга, за който са полагали клетва. При това с откровено расистки, да не кажа направо фашистки намеци. Поне аз така го виждам - все пак една четвърт от сигналите за бити лекари от Бърза помощ не са от цигански квартали. Е, с тях какво правим? Излиза, че когато циганите бият лекар, им спираме линейките, а когато нецигани бият лекар, не им спираме линейките. Ако пострада екип пред виетнамските общежития, на Хо Ши Мин ли ще се обаждат от 112, за да искат съдействие?

С откровената според мен идея да изглежда пич за подчинените и избирателите си Москов прехвърля отговорността от болната глава на по-болната. Органите на реда у нас са длъжни да осигурят сигурността и безопасността на медицинските екипи. Защо не го правят - нямам представа, но със сигурност не циганите са виновни, че полицията не си върши работата и не намира начин да защити лекарите, които отиват в техните махали.
Опасното в случая е, че страшно много българи ще подкрепят предложението на Москов. Ще му викат: Евала, най-после един да сложи мангалите на мястото им - или да се научат на закон и ред, или да умират, тяхната мамка...

А запитва ли се някой защо най-вече циганите бият екипите на Бърза помощ? Една от причините е, че държавата и различните правителства, едно от които беше ръководено от идола на Москов в политиката, не правиха нищо тази етническа група да се социализира до такава степен, че да започне да си плаща медицинските осигуровки. Той като нямат медицински осигуровки, те практически не ходят на лекар, защото там трябва да плащат.

А тъй като не ходят на лекар, когато положението стане нетърпимо, викат линейка в гетата си. И понеже хората от Бърза помощ не успяват да помогнат, следва агресия. Проблемът с циганите е огромен, но няма да бъде решен, като им спрем линейките.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари