Джулай морнинг в Русе

2

Много хора споделят в социалната мрежа снимки и видеа, запечатали прекрасните мигове на изгряването на слънцето над реката

За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето или на река. Така те смятат, че се пречистват, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали. По традиция „Джулай морнинг“ символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

Джулай Морнинг“ или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Русе е един от градовете, в който Джулая се чака с нетърпение. Русенци посрещат изгрева на брега на река Дунав. Много хора споделят в социалната мрежа снимки и видеа, запечатали прекрасните мигове на изгряването на слънцето над реката. Традиционно любителите на свободния дух се събират на кея на точно определени места, където има добър изглед към реката.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Къде в Русе?
    На бетонираното от гербавото джудже крайбрежие ли?
  • -5
    8
    ПП ЛГБТ КОКОРЧО
    Путин Хуйло,вземи си две кофи вазелин, отвори си косматия гъз затвори си пукалите да не изхвърчат, когато ти го нафукам отзад...а после за десерт ще ми папкаш гладките ташаци докато клатя майка ти и сестра ти!!!
  • 1
    7
    До номер 6
    Не искам. Аз съм нормален човек. Педалчетата и техните анални проблеми не ме засягат. Ходи да лапаш пишки сега.
  • -3
    6
    Путин Хуйло до 5
    Искаш ли аз да ти седна на чепа ???
  • 0
    5
    Ей тъпаци
    Все тая кога изгряло, как изгряло. Важното е като се събудиш да има някоя мацка да ти е седнала на чепа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари