Джо Байдън порица решението на Върховния съд за президентския имунитет на Тръмп

0
Това е опасен прецедент, който подкопава основните принципи на американската демокрация, заяви държавният глава
Това е опасен прецедент, който подкопава основните принципи на американската демокрация, заяви държавният глава Снимка: Джо Байдън / Facebook

Това е опасен прецедент, който подкопава основните принципи на американската демокрация, заяви държавният глава

Байдън критикува Върховния съд за решението относно президентския имунитет: "Опасен прецедент за американския народ".

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази остро недоволство от неотдавнашното решение на Върховния съд, което бе възприето като значителна победа за бившия президент Доналд Тръмп. В реч от Белия дом, Байдън определи решението като "опасен прецедент", който подкопава основните принципи на американската демокрация. Новината бе предадена от Ройтерс и Франс прес.

Върховният съд постанови, че Доналд Тръмп не може да бъде преследван за действия, извършени в рамките на конституционните му правомощия като президент, но остави възможността за преследване за частни действия. Това решение е първото, което признава определена форма на президентски имунитет срещу наказателно преследване.

"Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки, всеки от нас е равен пред закона. Никой, никой не е над закона. Дори и президентът на САЩ", заяви Байдън. Според него, с това решение, "това се промени из основи".

Политическите последици от решението

В изказването си Байдън подчерта, че това решение прави малко вероятно Тръмп да бъде съден преди изборите на 5 ноември за ролята си в опитите да се отменят резултатите от изборите през 2020 година. Действащият президент, който се кандидатира за преизбиране, критикува остро действията на своя съперник, свързани с нахлуването на поддръжници на Тръмп в Капитолия на 6 януари 2021 година.

"Сега човекът, който изпрати тази тълпа към Капитолия на САЩ, е изправен пред потенциална наказателна присъда за случилото се в онзи ден. Американският народ заслужава да получи отговор в съда преди предстоящите избори", заяви Байдън.

Обществена реакция и последици за кампанията

Обществото има право да знае какви са резултатите от това съдебно преследване преди изборите през ноември, подчерта Байдън. "Сега, поради днешното решение, това е много, много малко вероятно. Това е ужасна лоша услуга за хората в тази страна", добави той.

Изказването на Байдън идва след разколебаното му представяне на дебат срещу Тръмп, което доведе до призиви да се оттегли като лидер на Демократическата партия за изборите. След като той загуби нишката на мисълта си на сцената на дебата в Атланта, неговите изказвания и поведение ще бъдат внимателно проучени за признаци, че е готов да се кандидатира за преизбиране и да управлява страната още четири години.

Подкрепата от Демократическата партия

Сенаторът от Демократическата партия Шелдън Уайтхауз заяви вчера, че американците искат да са "сигурни", че Джо Байдън е "честен относно състоянието си". В интервю, цитирано от Франс прес, сенаторът отбеляза, че хората искат да знаят, че тази кампания може да спечели, че президентът и екипът му са честни за състоянието му и че разколебаното му представяне на дебата с Тръмп е било аномалия.

"Хората искат да знаят, че тази кампания може да спечели, че президентът и екипът му са честни с нас за състоянието му, че (дебатът в четвъртък с Доналд Тръмп) наистина е бил аномалия", подчерта сенаторът от Роуд Айлънд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари