Доц. Петър Шишков е мъжът, загинал след взрива

0
Той бе представител на гилдията на пиротехниците в България
Той бе представител на гилдията на пиротехниците в България Снимка: БНР / Архив

Той бе представител на гилдията на пиротехниците в България

Трагедия в Елин Пелин: загинал при взривовете в складовете за фойерверки е доц. Петър Шишков.

Елин Пелин - Загуба на виден специалист

Един от водещите експерти в областта на пиротехниката и взривните техники, доц. д-р инж. Петър Кръстев Шишков, загина при трагичен инцидент в складовете за фойерверки край гара Елин Пелин, съобщи вестник "Труд".

Той бе на 49 години и бе преподавател в катедра "Подземно строителство" в Минно-геоложкия университет "Св. Ив. Рилски". Шишков бе и представител на гилдията на пиротехниците в България, известен със своите дизайн и реализация на впечатляващи шоу програми с фойерверки.

Специалист с дългогодишен опит

Доц. Петър Шишков завършва магистратура и защитава дисертационния си труд в Химикотехнологичния и металургичен университет "Проф. Асен Златаров" - София. Професионалният му път започва през 1995 година, като от тогава насам той натрупва значителен опит в областта на взривните дейности и пиротехниката. Той е работил като взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи, а научно-изследователските му интереси са били насочени към изследвания и разработка на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия.

Последният проект на Шишков

Един от последните проекти на доц. Шишков беше музикалната заря за жителите и гостите на Елин Пелин, която се състоя преди около месец. Този проект бе част от дългогодишната му кариера, посветена на безопасното и впечатляващо провеждане на пиротехнически шоу програми.

Трагичната загуба

По време на фаталния инцидент, доц. Шишков е претърпял тежко обгазяване, което в крайна сметка доведе до неговата смърт. Въпреки оптимистичните прогнози на лекарите, че 35% от изгарянията му са съвместими с живота, обгазяването се оказва фатално.

Състоянието на дъщерята

Трагедията е двойна за семейството, тъй като и 20-годишната дъщеря на доц. Шишков е пострадала сериозно. Момичето е прието в болница "Пирогов" с 85% изгаряния и е в критично състояние. Проф. Николай Габровски, специалист от "Пирогов", сподели, че състоянието ѝ е много тежко и несъвместимо с живота, но борбата за нейния живот продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари