Докато ние чакаме на опашки пред ТЕЛК, в Китай създадоха болница с лекари - роботи

3
Само за няколко дни роботите ще могат да лекуват по 10 000 души
Само за няколко дни роботите ще могат да лекуват по 10 000 души Видео: NOVA

Само за няколко дни роботите ще могат да лекуват по 10 000 души

Докато в България все още се чака по опашки за ТЕЛК, в Китай беше създадена първата болница в света, в която ще работят изцяло лекари-роботи. Тази иновативна болница е способна да лекува по 10 000 души само за няколко дни. Ако същият брой пациенти трябваше да бъде прегледан от човешки лекари, това би отнело около две години.

„Водещите болници в Китай са тясно свързани с най-престижните университети. В Пекин двата най-големи университета „Цинхуа” и Пекинският – работят с болници, което е хубаво, защото снабдяват лечебните заведение не само със студенти, които стажуват там. Но и с най-новите технологии, които се въвеждат на практика и могат да се ползват директно в болниците. Подобно е положението и в Шанхай”, разказа в ефира на „Събуди се” по NOVA адвокатът по инвестиционно право и професор по бизнес английски д-р Димитър Владиков.

Този модел на сътрудничество между водещи университети и болници е основен двигател за бързото въвеждане на нови технологии в китайската медицинска система. Университетите не само подготвят бъдещите лекари, но и активно участват в разработването на иновации, които веднага намират приложение в лечебните заведения.

Новата болница с роботи-лекари е резултат от този напредничав подход. Роботите са програмирани да изпълняват разнообразни медицински задачи, включително диагностика, хирургия и рехабилитация. Това значително ускорява процеса на лечение и намалява натоварването върху медицинския персонал. Освен това, роботите са оборудвани с най-модерните технологии, което гарантира високо ниво на точност и ефективност при лечението на пациентите.

Въпреки впечатляващите резултати, които китайската медицинска система постига с помощта на роботи-лекари, подобни иновации все още изглеждат далечни за много други страни. В България например, много пациенти продължават да срещат затруднения при получаването на адекватни медицински грижи поради бюрократични пречки и недостиг на персонал.

Съществува обаче надежда, че подобни иновации ще достигнат и до нашата страна. Въвеждането на нови технологии и сътрудничеството с водещи университети може да се окаже ключово за подобряване на здравеопазването у нас. Китайският модел може да послужи като пример за това как иновациите и образованието могат да работят ръка за ръка в полза на обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Plamen
    Хората искат да се лекуват. Нашите искат пенсия по болест за да не работят.
  • 0
    3
    Учуден
    До 2 Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Простите днешни русенци, които нямат нищо общо с някогашните Русенци, назначиха ПенчУ и то за втори мандат, за кмет на Русе! СРАМ !!!
  • 1
    2
    Еколожката
    Китайците са напред, ама нямат толкова обичан кмет на град, като съпруга ми. А и да си Доктор на Ю. Науки и съда да ти сваля приети решения, е срам за един Йоризд. Ама моят Едеот не го поема навътре. Ас го поемам навътре.
  • 8
    1
    Домостроене
    Българите ще започват да живеят от тази есен в егреци с което са много по напред от Китай.Ще е екологично,ще наторяваме полянките зад егрека.Вместо тоалетна хартия,листа от бъзак.Роботите искат масло,батерии,сложни работи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари