Димо Гяуров: Не е много умно да седнеш в скута на онзи, за когото те обвиняват в зависимост

0
Бившият директор на НРС повдига въпроси за кариерата на Калин Стоянов
Бившият директор на НРС повдига въпроси за кариерата на Калин Стоянов Снимка: bTV

Бившият директор на НРС повдига въпроси за кариерата на Калин Стоянов

В интервю за предаването "Тази сутрин" Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, изрази своето мнение относно ролята на Министерството на вътрешните работи (МВР) в борбата с купуването на гласове по време на избори. Той подчерта, че във всяко населено място и полицейско управление са известни лицата, занимаващи се с тази дейност, но проблемът е, че те често сменят своите възложители.

"Във всяко едно населено място и във всяко едно полицейско управление се знае кои са купувачите на гласове при избори. Те обаче сменят възложителя и към момента МВР към момента може би не е достатъчно ориентирано. Има много ръководство със стари играчи – няма кой знае каква промяна, инспекторите и служителите по места са си същите", заяви Гяуров.

Експертът категорично не се съгласи с твърденията на бившия министър на вътрешните работи Калин Стоянов, че МВР няма отношение към изборите. Напротив, според Гяуров, основната задача на министерството е именно да предотврати изкривяването на изборните резултати чрез борба с купуването на гласове.

"Абсолютно не бяха верни твърденията на Калин Стоянов, че МВР едва ли не няма никакво отношение към изборите. Точно обратното – няма кой да се пребори с покупката на гласове освен МВР", подчерта бившият разузнавач.

Гяуров изрази недоумение относно решението на Стоянов да се кандидатира за депутат от листата на ДПС - Ново начало, след като доскоро е бил "пазител на вота". Експертът постави под въпрос мотивите и разумността на това решение.

"Нещо му липсва – дали е интелект, дали е разум, дали друго - не знам", коментира Гяуров. "Но това някой да е обвинен в зависимости, а на другия ден да седне в скута на онзи, за когото е обвинен, че е зависим - не е много умно", добави той.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба повдигна редица въпроси относно кариерата на Калин Стоянов, включително периода му като ръководител на службата за борба с организираната престъпност. Гяуров спомена нерешени случаи като изчезването на Петьо Еврото и аферата с Нотариуса, намеквайки за възможен "чадър" над определени лица.

Според експерта, издигането на Стоянов в йерархията може да е било подпомогнато от влиятелни фигури, което поставя под съмнение неговата независимост. Гяуров предположи, че назначаването на Стоянов за министър може да се дължи на "наивност и неподготвеност" от страна на тези, които са го одобрили.

В края на интервюто Димо Гяуров коментира и темата за миграционния натиск върху България. Той оцени положително усилията за ограничаване на нелегалния миграционен поток към страната ни. Експертът прогнозира, че в бъдеще Европа ще премине от тактика на прихващане на мигранти към по-активна защита на външните си граници.

Гяуров изрази критично мнение относно ефективността на Шенгенското пространство, заявявайки, че то не е достатъчно добре замислен и функциониращ механизъм за контрол на движението в Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари