Димитър Главчев; Няма да изпращаме български войски в Украйна

1
Министър-председателят представя българската позиция преди Срещата на върха в НАТО
Министър-председателят представя българската позиция преди Срещата на върха в НАТО

Министър-председателят представя българската позиция преди Срещата на върха в НАТО

Димитър Главчев категорично отхвърли възможността за изпращане на български войски в Украйна, заявявайки, че тази тема не е била обсъждана и няма да бъде разглеждана. Това изказване на премиера Главчев беше направено в Народното събрание, където той представи позицията на България за предстоящата Среща на върха в НАТО, която ще се проведе следващата седмица във Вашингтон.

Премиерът Главчев припомни думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на визитата му в София през май. Столтенберг подчерта, че НАТО е отбранителен съюз и че е намерен начин да се помага на Украйна, без Алиансът да бъде въвлечен пряко във войната. Министър-председателят посочи, че със седем решения на Народното събрание България предоставя широк спектър от мерки за подпомагане на Киев - политически и военни, хуманитарни и възстановителни, без да се нарушават нашите отбранителни способности.

Една от ключовите теми на предстоящата Среща на върха ще бъде създаването на стабилен и предвидим механизъм за координиране на военната помощ и обучението на украинските въоръжени сили извън територията на Украйна. Това решение ще подпомогне страната в нейната защита срещу руската агресия и ще повиши оперативната съвместимост. Премиерът Главчев подчерта, че това решение категорично не въвлича НАТО и България във войната, а води до устойчиво подпомагане на Украйна в изконното ѝ право на самозащита.

Главчев потвърди ангажимента на България към укрепването на националната отбрана в рамките на колективната отбрана на НАТО. Той акцентира върху ускоряването на модернизацията на въоръжените сили в сухопътната, морската и въздушната област. Министър-председателят добави, че тази година България ще изпълни ангажимента си за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от Брутния вътрешен продукт, като за 2024 година този процент ще надвиши 2% с перспектива за допълнително нарастване през следващите години.

Съюзниците в НАТО ще продължат усилията си за укрепване на възпиращите и отбранителни способности на Източния фланг и увеличаване на технологичната и отбранителна индустриална база. Главчев заяви, че България подкрепя отбранителните планове на НАТО, които предвиждат участие на съюзни сили в бойните групи на територията на съюзниците от Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

Други теми, които ще бъдат обсъдени във Вашингтон, включват укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, както и задълбочаването на партньорствата на Алианса със страните от Азиатско-тихоокеанския регион и с партньорите от южното направление. Премиерът Главчев изрази увереност, че срещата ще доведе до конкретни стъпки в тези направления, което ще допринесе за глобалната стабилност и сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    lqlq
    Българите са най-податливи на дезинформация в ЕС. Неслучайно сме и на последно място по доходи и покупателна способност. Руската пропаганда ги е облъчила сериозно. Тия простотии се пишат от повече от 2г че ще пращаме български войници на фронта в помощ на Украйна.
  • 1
    8
    Работата е ясна
    Щом няма да пращат българи да се бият в Украйна, това значи, че българската територия ще бъде използвана като плацдарм за военни удари срещу Руската федерация. Това са секретните договорки на главанка, които не иска да разгласява.
  • 0
    7
    до Bonkerz
    Той човека е абсолютен комплексар с психични отклонения. Пише изцяло от чужди никове (от време на време се пише "Българин"), едни и същи текстове. IP адреса му е 77.78.6.217. Понеже няма аргументи му остава само да псува и лее злоба с възможно най-вулгарните думи. Този никога няма да посмее да се покаже на живо, но пазя архив с коментарите и като му дойде времето ще бъде въдворен в правилната институция.
  • 0
    6
    Bonkerz
    Бих отишъл сега да те набия, щото си изкуфял дъртак тролещ денонощно и като лапе пишеш с моя ник, но ти не си даваш телефона да те навестя...
  • 0
    5
    Bonkerz
    Иначе аз веднага бих заминал за фронта да браня Зеленския,но третополови засега не искали и ме отрязаха. Ако не бях толкова гладкомозъчен джендър щях да знам,че в УСрайна и в момента има военни от ЕС и САЩ,но под прикритието на наемници за да не стане някакъв сакатлък,руснаците преди няколко дни изпепелиха една сграда с "волнонаемни" терористи от лайНАТО.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари