Димитър Главчев: Хората трябва да усещат, че има държава

0
Служебният премиер призова за по-ефективна работа на институциите
Служебният премиер призова за по-ефективна работа на институциите

Служебният премиер призова за по-ефективна работа на институциите

По-ефективната работа на институциите е необходима, за да могат гражданите да усетят реалното им присъствие. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на днешното заседание на Министерския съвет. Той акцентира върху необходимостта от подобряване на институционалната работа, за да се възстанови доверието на гражданите.

Главчев отбеляза, че заедно с министър Иван Кондов са участвали в срещата на върха в Ню Йорк на 22 и 23 септември. Тази инициатива, стартирана още през 2021 година от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, има за цел да подготви глобалните институции за бъдещите предизвикателства. Срещата, озаглавена „За по-добро утре“, е фокусирана върху адаптирането на институциите към реалностите на съвременния свят, за да могат да действат по-ефективно и да решават проблемите на хората. Главчев уточни, че на форума са обсъждани конкретни предложения за реформи в Съвета за сигурност, които да отразяват текущите глобални реалности.

Служебният премиер напомни, че президентът Румен Радев все още участва в сесиите на Общото събрание на ООН, което според него е ясен сигнал за сериозното отношение на България към международните теми. Главчев предложи да се направи паралел между международните и националните институции, като се насърчи по-ефективната работа на държавните органи у нас, за да се възстанови доверието на хората в тях.

„Напоследък често се говори, че няма държава, но това зависи от всички нас“, подчерта той. Премиерът добави, че гражданите рядко разграничават кой точно не е изпълнил своите задължения, затова е необходимо съвместни усилия на всички институции.

Главчев също така спомена за срещите си с българската общност в чужбина, като акцентира върху подготовката за предстоящите избори през октомври. „Всички, с които се срещнахме, носят България в сърцето си“, отбеляза той. Въпреки това, както и у нас, се наблюдава тенденция на намалена избирателна активност сред българите в чужбина. Според Главчев, избирателната активност е спаднала с около 25% между последните два изборни процеса, като той подчерта важността на гласуването за предотвратяване на изкривяването на вота.

Продължаваме усилията си за елиминиране на възможностите за манипулации на изборния процес, заяви Главчев, като подчерта необходимостта от повишаване на доверието на избирателите. Целта е да се гарантира, че гласовете им няма да бъдат загубени или подправени, допълни той.

Служебният премиер информира още, че е посетил Генералното консулство на България в Истанбул, където също са обсъждани предстоящите избори. „По мнение на колегите там, тези избори ще бъдат по-тежки, по разбираеми причини“, отбеляза Главчев. Той добави, че са били дадени предложения за подобряване на изборния процес в Турция, които ще бъдат предоставени на Централната избирателна комисия.

„Продължаваме да показваме, че има държава, заяви още Главчев. Той призова министрите да реагират бързо, ако се появят съмнения или критики към институциите, и да дават ясни отговори на възникналите въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари