Димитър Галвчев: Ще трябва да се ползват кадри с алпийска подготовка на Беклемето

0
Няколко огнища са в резерват "Стенето", а там теренът е труднодостъпен
Няколко огнища са в резерват "Стенето", а там теренът е труднодостъпен Снимка: Facebook

Няколко огнища са в резерват "Стенето", а там теренът е труднодостъпен

Служебният министър-председател Димитър Главчев съобщи, че ситуацията с пожара на Беклемето и в частност в резерват "Стенето" е много сложна. Труднодостъпният терен и многобройните огнища затрудняват усилията за овладяване на пламъците. Главчев, заедно със служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, посети засегнатия район, за да се запознае лично с обстановката.

„Ще трябва да се ползват кадри с алпийска подготовка,“ заяви Главчев, подчертавайки необходимостта от специализирани екипи, които да се справят с тежкия терен. Местността около резервата "Стенето" е изключително труднодостъпна, като скалите започват от село Кърнаре и няма път, който да позволява лесен достъп до огнищата. „Хубавото е, че има доброволци, които са подготвени, а и самите пожарникари са подготвени,“ допълни Главчев, изразявайки благодарност към всички, които участват в овладяването на пожара.

Хеликоптерите оказват значителна помощ

Главчев отбеляза също, че хеликоптерите, които бяха използвани при пожарите във Воден и Болярово, са се включили още сутринта и това е облекчило значително положението. Тези въздушни средства са изключително важни за справяне с огъня в недостъпни райони, където наземните екипи не могат да достигнат.

„Първи сме по тези места, хубавото е, че увличаме и други да ходят след нас, вече след като е поовладяно положението,“ заяви Главчев, коментирайки посещението на президента Румен Радев в Болярово по-рано днес.

Социална подкрепа за пострадалите от пожарите

По отношение на социалната подкрепа за пострадалите при пожарите, Главчев обясни, че до момента в Агенцията за социално подпомагане не е постъпвало искане от хората, пострадали при пожара в село Воден, за настаняване. Това беше отговор на призива на президента Радев да се осигурят част от фургоните за временно настаняване от бежанските центрове в Любимец и Елхово, които са напълно пригодени и оборудвани.

Съветът за сигурност и хеликоптерите

Главчев също така коментира думите на държавния глава, че трябва да се свика Съвета за сигурност към Министерския съвет по повод липсата на хеликоптери и екипажи за тях. „Изразявам удивление, че представителите на президентството не са уведомили Радев за вчерашното заседание на Съвета,“ добави Главчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    това е
    https://youtube.com/watch?v=nQ2ceo0aPgg&feature=shared
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари