Диетолози: Защо не трябва да се отказвате напълно от солта

0
Изненадващи ползи от правилния прием на натрий за здравето
Изненадващи ползи от правилния прием на натрий за здравето

Изненадващи ползи от правилния прием на натрий за здравето

В съвременното общество, стремящо се към здравословен начин на живот, мнозина се опитват да премахнат напълно солта от менюто си. Този подход обаче може да крие повече рискове, отколкото ползи, твърдят експертите.

Анжелика Дювал, утвърден диетолог, хвърля светлина върху важността на балансирания прием на сол в ежедневието ни. В интервю за информационната агенция Reedus, тя подчертава ключовата роля на солта за поддържане на оптимално здраве.

"Солта е незаменима за регулирането на водния баланс в организма и за поддържането на електролитното равновесие. Тези процеси са от критично значение за правилното функциониране на клетките и тъканите ни," обяснява Дювал.

Освен това, специалистът акцентира върху няколко други жизненоважни функции на солта в човешкото тяло:

  1. Подпомага транспорта на хранителни вещества като глюкоза и аминокиселини.
  2. Осигурява нормална нервна проводимост.
  3. Играе ключова роля в мускулната дейност.

Дювал предупреждава, че драстичното намаляване на приема на сол може да доведе до понижаване на кръвното налягане, което в определени случаи може да бъде рисково за здравето. Нещо повече, тя отбелязва, че достатъчното количество натрий в организма подобрява усвояването на важни витамини и минерали като калций и магнезий.

Въпреки това, експертът напомня, че прекомерната консумация на сол крие своите опасности. Тя може да доведе до развитие на хипертония, сърдечно-съдови заболявания и дори остеопороза. Ето защо е от изключителна важност да се спазват препоръчителните дневни дози.

За възрастни индивиди оптималният дневен прием на сол е около 5 грама, което се равнява на една чаена лъжичка. При децата и юношите нормата варира според възрастта – от 2 грама за най-малките до 5 грама за тийнейджърите над 10-годишна възраст.

Дювал обръща специално внимание на факта, че солта попада в организма ни не само когато я добавяме директно към храната. Значителна част от дневния ни прием идва от преработени храни като консерви, колбаси, сосове и готови ястия. В тази връзка, тя съветва потребителите внимателно да изучават етикетите на хранителните продукти, за да избегнат прекомерната "скрита" консумация на сол.

В заключение, експертите призовават към балансиран подход при консумацията на сол. Вместо пълно елиминиране, те препоръчват умерена употреба, съобразена с индивидуалните нужди и здравословното състояние на всеки човек.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари