Диана Русинова: Превишената скорост не е водещата причина за катастрофи

2
Какво означава средна скорост и как тол камерите ще я засичат?
Какво означава средна скорост и как тол камерите ще я засичат?

Какво означава средна скорост и как тол камерите ще я засичат?

Националното тол управление разработи техническа възможност за измерване на средната скорост на автомобилите. Това стана ясно по време на работна среща, проведена вчера в институцията.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики коментира пред bTV новата функционалност на системата: "Ние се надяваме освен да засичат с тези камери и да се глобява. По статистиката на МВР по-малко от два процента от причините за пътно-транспортни произшествия е превишената скорост. На 97% са поради несъобразена скорост. Несъобразената скорост изобщо не означава, че вие сте превишили скоростта".

Особености на новата система

Експертът поясни, че регистрирането на средна скорост измерва времето за придвижване между две точки. При надвишаване на разрешените 140 километра в час за магистрала, водачите ще получават глоби.

"Стационарните камери обикновено имат локален ефект. Те правят превенция за намаляване на скоростта, където е точката с камерата", обясни Русинова.

Недостатъци на системата

Според експерта системата има нужда от по-широко покритие, тъй като ефективността ѝ може да бъде компрометирана. Ако шофьорите правят престой на бензиностанция или спират за покупки, това ще забави общото време за придвижване и съответно ще повлияе на измерването на средната скорост.

Други приоритети за пътната безопасност

"Моят призив към МВР е да се борят с много други нарушения, които са много по-опасни от това дали някой е превишил с 10 километра в час скоростта", посочи Русинова.

Експертът подчерта, че неправилното престрояване на светофарите представлява по-голяма опасност. Тя акцентира върху занемареното състояние на пътната инфраструктура през последните години, заключвайки: "Най-лесно е да се глобява за скорост".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари