Нови електронни фишове за превишена средна скорост

0
КАТ въвежда нов метод за контрол на скоростта
КАТ въвежда нов метод за контрол на скоростта Снимка: Dunavmost / Архив

КАТ въвежда нов метод за контрол на скоростта

Тол камерите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са технически подготвени да измерват средната скорост на автомобилите по българските пътища. Системите са преминали успешно през тестове и сертификация, като информационната връзка между АПИ и Пътна полиция вече функционира пълноценно.

Необходими законодателни промени

В момента Законът за движението по пътищата регламентира единствено нарушения, свързани с моментната скорост, измервана чрез радар в определена точка. Експертите посочват, че е наложително въвеждането на нов вид нарушение - "превишение на средната скорост". Последният опит за такава промяна е направен от кабинета "Денков", но поради разпускането на 49-ото Народно събрание предложението не достига до гласуване.

Как работи новата система

Измерването на средната скорост се осъществява чрез две камери - в началната и крайната точка на контролирания участък. Тол камерите отчитат времето за преминаване между двете точки. При участък от 15 километра с ограничение от 90 километра в час например, нарушение ще бъде регистрирано за всички автомобили, преминали разстоянието за по-малко от 10 минути.

Експертни мнения

Председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров коментира: "Това са ключови промени, защото доказано КАТ няма достатъчно камери. Възможността да глобява по камери на АПИ и на общините ще засили контрола."

Бившият ръководител на КАТ - София Тенчо Тенев отбелязва, че настоящите мобилни камери за моментна скорост не са достатъчно ефективни, тъй като шофьорите споделят локацията им в мобилни приложения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    русенец
    А кой ще контролира КАТ дали всички нарушители се глобяват или глобите ще са за обикновеният данъкоплатец?lw
  • 8
    1
    Плашат гаргите
    Ще ми измерят средния като спра да се изпикая.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Симпозиум на гинеколози. На подиума се качва председателят и почва реч:
- Колеги, къде бъркаме?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари